Rezultati akcije „Alkohol i droge“ te „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/A11bljeskalica.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 646 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 19. do 22. travnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je 646 prometnih prekršaja, od čega 38 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 303 prekršaja nepropisne brzine, 66 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 25 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 201 ostali prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača:


U subotu, 20. travnja oko 20 sati u Ivanić-Gradu, u Ulici 65. bataljuna Zbora narodne garde, 51-godišnjak je upravljao teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka za vrijeme dok je u organizmu imao 2,61 g/kg alkohola. Vozač je isključen iz prometa, uhićen i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva te će protiv njega biti izdan prekršajni nalog.
 
Danas, 22. travnja, četrdesetak minuta iza ponoći 33-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Ulice Damira Tomljanovića Gavrana u smjeru istoka. Kontrolom vozila i vozača kod raskrižja s Adamićevom ulicom utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 0,72g/kg u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan.
 
Od 38 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod sedam je vozača (18,4 %) alkotestiranjem utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirana su tri mlada vozača (7,9 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je osam osoba uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.


 

Stranica