Rezultati akcije "Alkohol i droge" te "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto ilustracija - pol auto.jpg

Vozači kažnjeni zbog počinjenih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 3. do 6. svibnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 601 prometni prekršaj, od čega 246 prekršaja nepropisne brzine, 62 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim 45 prekršaja vozača s alkoholom, 43 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, 16 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 188 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu 4. svibnja 2024. godine oko 7 sati, 31-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke Volkswagen Polo zagrebačkih registarskih oznaka za vrijeme dok je u organizmu imao 1,82 g/kg alkohola i lijekove nedozvoljene u prometu, te tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalu na kojem je ugrađen sigurnosni pojas nije koristio sigurnosni pojas, kretao se južnim kolnikom Zagrebačke ceste, prometnom trakom za lijevo u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja s Ulicom kneza Branimira zbog neprilagođene brzine kretanja vozila prouzročio je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Nakon obavljenog očevida i pregledom vozila, pronađene su čestice nalik na opojnu drogu marihuanu. Vozaču su u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba izuzeti uzorci krvi i mokraće radi analize na droge i lijekove, te su dostavljeni Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić. Utvrđeno je kako upravlja vozilom za vrijeme dok je isključen iz prometa i privremeno oduzetom vozačkom dozvolom na 12 sati uz izdanu naredbu o određivanju mjere opreza te zabranom upravljanja motornim vozilom. Policijski su službenici uhitili vozača te je smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Vozilo je zbog nastalih oštećenja u prometnoj nesreći isključeno iz prometa uz oduzimanje registarskih pločica.
 
U subotu, 4. svibnja 2024. godine oko 1 sat, 26-godišnjakinja za vrijeme dok je u organizmu imala 1.60 g/kg alkohola upravljala je osobnim automobilom marke Renault Clio zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se sjevernim kolnikom Zagrebačke avenije, desnom prometnom trakom za ravno u smjeru zapada. Dolaskom do raskrižja sa kolnikom Ulice Dragutina Golika prouzročila je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozačica je isključena iz prometa te smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je uhićena i prepraćena na Prekršajni sud u Zagrebu.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan.
 
Od 45 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 7 vozača (15,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je deset mladih vozača (22,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, pet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je pet osoba uhićeno i privedeno na Općinski prekršajni sud.

Stranica