Rezultati akcije "Alkohol i droge" te "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto 1.jpg

Vozači platili kazne zbog počinjenih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 24. do 27. svibnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 339 prometnih prekršaja, od čega 85 prekršaja nepropisne brzine, 48 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim 21 prekršaj vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 18 prekršaja uporabe mobitela u vožnji, dva pod zabranom, 3 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 162 ostala prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
Jučer, 26. svibnja oko 1.40 sati, policijski su službenici tijekom nadzora prometa na raskrižju Avenije Dubrovnik i Barčevog trga zaustavili 39-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom sisačkih registarskih oznaka a kretao se Avenijom Dubrovnik u smjeru istoka za vrijeme dok mu je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom.
Nadzorom vozila i vozača te provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da u organizmu ima najmanje 1,19 g/kg alkohola, te da je upravljao navedenim vozilom a da kod sebe nema vozačku dozvolu ni osobnu iskaznicu. Daljnjim postupanjem vozač je odbio test na droge, kao i vađenje krvi i urina.
Vozač je uhićen nakon čega je doveden na Općinski sud u Novom Zagrebu, gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu 3290 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 4 mjeseci.
 
U subotu, 25. svibnja 2024. godine, oko 1 sat u Dugom Selu, u Sajmišnoj ulici, 34-godišnji vozač, pod utjecajem alkohola od 1,73 g/kg, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Vozač je isključen je iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
U petak, 24. svibnja 2024. godine oko 19.20 sati, 48-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se ulicom Bijenik u smjeru sjevera. Nadzorom vozila i vozača kod raskrižja s Ulicom Viktora Vide utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola 2.12 g/kg. Također je utvrđeno da kod sebe nema važeću vozačku dozvolu. Vozačica je isključena iz prometa, smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva te je uhićena i dovedena na nadležni sud.
 
Od 21 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod sedam vozača (33,3%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana su dva mlada vozača (9,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je sedam uhićeno i privedeno na Općinski prekršajni sud.

Stranica