Rezultati akcije „Alkohol i droge“ te „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/slika 1.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 470 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 7. do 10. lipnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je 470 prometnih prekršaja, od čega 135 prekršaja nepropisne brzine, 59 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 32 prekršaja vozača s alkoholom, 31 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, 13 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom, jedan prekršaj upravljanja vozilom pod zabranom i 199 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača:

U petak, 7. lipnja 2024. godine oko 20.10 sati 59-godišnjak je  skrivio prometnu nesreću na način da je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka a kretao se kolnikom Ulice Matije Gupca u smjeru sjevera u mjestu Pojatno. Dolaskom do kućnog broja 107 nije se  kretao sredinom svoje obilježene prometne trake, već je prilikom izlaska iz blagog preglednog zavoja ulijevo sa lijevim dijelom vozila prešao u prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera gdje je prednjom lijevom bočnom stranom vozila udario u stražnju lijevu bočnu stranu osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka, kojim je upravljala 24-godišnjakinja a kretala se kolnikom ulice Matije Gupca u smjeru juga.
Obavljenim očevidom utvrđeno je da je upravljao vozilom u prometu pod utjecajem alkohola u organizmu (3.03 g/kg) te je uhićen i prepraćen na Općinski sud u Novom Zagrebu.
 
U nedjelju, 9. lipnja oko 4.15 sati 32-godišnjakinja je  skrivila prometnu nesreću na način da je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Nove ceste u smjeru juga. Dolaskom do raskrižja sa Ulicom grada Vukovara nije prilagodila brzinu kretanja uvjetima na cesti te je vozilom sletjela van kolnika. Provedenim nadzorom je utvrđeno kako je vozilom upravljala pod utjecajem alkohola (2,15 g/kg). Osumnjičena je isključena iz prometa, oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je protiv iste pokrenut prekršajni postupak.
 
 Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno 5 osoba - test negativan dok je jedna osoba odbila testiranje..
 
Od 32 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 15 vozača (46,9%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirana su 2 mlada vozača (6,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 13 osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izdvajamo i sljedeće:

U petak, 7. lipnja u 12.25 sati u Stenjevcu, u ulici Milana Rešetara kod kućnog broja 2 u nadzoru prometa, zatečen je 45-godišnjak kako upravlja osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u smjeru zapada. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja motornim vozilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena zbog neobavljenog izvanrednog liječničkog pregleda.
Zbog navedenog vozač je uhićen te priveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 50 dana uvjetno na 12 mjeseci.
 

 

Stranica