Rezultati akcije pojačan nadzor vozila i vozača te akcija Alkohol i droge i Brzina

Slika /PU_ZG/slike/MUP/alkohol/c2h5oh.jpg
Tijekom vikenda, od 26. do 29. travnja 2019. godine, u noćnim satima, od 19 do 7 na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U dane provođenja akcije utvrđeno je ukupno 600 prometnih prekršaja, od čega su 53 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, 199 prekršaja nepropisne brzine, 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 24 prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji, 12 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 2 pod zabranom, 11 prekršaja neregistriranih ili tehnički neispravnih vozila te 269 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača je izmjerena u subotu, 27.travnja 2019. godine u 0.40 sati kod 35-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u Sv. Ivanu Zelini, Zagrebačkom ulicom kod kućnog broja 44, a alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija od 2,22 g/kg. Isti je smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstava dok ovog vikenda nije evidentirana niti jedna vozačica koja je upravljala pod utjecajem alkohola.
 
Prilikom provođenja akcije, 9 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 6 osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka. Tijekom provedbe akcije evidentirana je jedna osoba koja je odbila preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 53 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod  11 vozača (20,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 5 mladih vozača (9,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 

Stranica