41. konferencija šefova policija europskih metropola - 41st Capital Policing Europe Conference

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2019/TRAVANJ/Beč 4-19/Slika 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstavnici Policijske uprave zagrebačke sudjelovali  na konferenciji šefova policijskih metropola u Beču

U Beču je od 23. do 26. travnja 2019.  godine održana 41. konferencija šefova policija europskih metropola – 41st Capital Policing Europe Conference na kojoj je sudjelovao načelnik Policijske uprave g Marko Rašić zajedno s voditeljem Službe prevencije,  g Velimirom Tišmom.
 
Na konferenciji su sudjelovale 32 delegacije i više od 70 predstavnika iz zemalja Europske unije i drugih država.
 
U fokusu ovogodišnje Konferencije bile su teme iz područja rada kaznenih djela na štetu starijih osoba, nasilja u obitelji te prevencije ovisnosti o drogama.
 
Tijekom prvog dana Konferencije stručnjaci su se bavili i razmjenjivali iskustva s aspekta rada policije ciljano usmjerenog na zaštitu ranjivih društvenih skupina.
 
Tijekom izlaganja predstavnika Policijske uprave zagrebačke, prezentiran je niz preventivnih aktivnosti koje se provode po pitanju kriminalističke prevencije kada je riječ o prevarama na štetu osoba starije životne dobi. Također, kao primjer dobre prakse rada zagrebačke policije na tu temu, okupljeni su stručnjaci upoznati s izrađenim preventivno-informativnim materijalima (letcima) naziva „Prijevare na kućnom pragu“ u kojima se na jednostavan način daju preporuke „građanima treće životne dobi“ kako smanjiti rizik da ne postanu potencijalne žrtve počinitelja koji koriste prijevaran način za činjenje kaznenih djela.
 
Drugim danom konferencije obuhvaćene su primarno preventivne teme kroz prevenciju ovisnosti o drogama, nasilja u obitelji, a sve to uz obveznu i neizostavnu suradnju s lokalnom zajednicom.
 
Nakon završetka stručnog dijela, šefovi svih delegacija potpisali su zajedničku izjavu Konferencije u kojoj je navedeno kako će se sljedeća konferencija 2020. godine održati u Prištini, Kosovo.

Stranica