Rezultati akcije pojačan nadzor vozila i vozača te akcija Alkohol i droge i Brzina

Slika /PU_ZG/slike/MUP/promet_policija_razno/policajac3.jpg

Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača na zagrebačkim prometnicama tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 31. svibnja do 3. lipnja 2019. godine, u noćnim satima, od 19 do 7 na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U dane provođenja akcije utvrđeno je ukupno 704 prometna prekršaja, od čega su 54 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, 279 prekršaja nepropisne brzine, 71 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 67 prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji, 5 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 5 pod zabranom, 14 prekršaja neregistriranih ili tehnički neispravnih vozila te 209 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača je izmjerena danas, 3. lipnja 2019. godine u 0.15 sati kod 50-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola od 3,57 g/kg alkohola u organizmu upravljao osobnim automobilom njemačkih nacionalnih oznaka u Kerestincu u Kerestinečkoj ulici. Uslijed vožnje pod utjecajem alkohola vozilom je sletio s ceste te je u prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta, dok je 50-godišnjak prevezen u KB Sestre milosrdnice.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozačica izmjerena je 1. lipnja u 02.20 sati kod 35-godišnjakinje koja je pod utjecajem alkohola od 1,46 g/kg u organizmu upravljala osobnim automobilom središnjim dijelom prilaznog kolnika parkirališta Ulice Božidara Magovca, gdje je prethodno parkirala vozilo, te iako nije smjela uključivala se u promet bez da se prethodno uvjerila da to može učiniti na siguran način te je naletjela na stražnji dio jednog od parkiranih vozila. U prometnoj nesreći nastala je samo materijalna šteta, dok je 35-godišnjakinja isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na 12 sati.
 
Prilikom provođenja akcije 5 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 8 osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Od 54 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod  9 vozača (16,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 6 mladih vozača (11,1) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Stranica