Rezultati akcije „Pojačan nadzor vozila i vozača“ te akcija "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto blic.jpg

Policija je tijekom vikenda evidentirala 485 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 1. do 4. srpnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.  
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 485 prometnih prekršaja, od čega 47 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 157 prekršaja nepropisne brzine, 55 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 54 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava,  dva pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 153 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača je:
 
U subotu, 2.srpnja oko 21.50 sati, 32-godišnjak, za vrijeme dok je u organizmu imao 2,98 g/kg alkohola upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Sisačkom ulicom  u Velikoj Gorici. Vozaču je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati te je isti smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok će za počinjeni prekršaj biti podnijet Optužni prijedlog nadležnom sudu.
 
Istoga dana, oko 19 sati, 34-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolničkom trakom Ivanjorečke ceste u smjeru zapada. Dolaskom do kućnog broja 114 nije prilagodila brzinu kretanja vozila osobinama i stanju ceste te je sletjela na kolnik da bi u daljnjem nekontroliranom kretanju naletila na betonski stup javne rasvjete. Obavljenim nadzorom vozača utvrđeno je da je upravljala osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1.57 g/kg u organizmu. Vozačica je u prometnoj nesreći lakše ozlijeđena te joj je privremeno oduzeta vozačka dozvola, podnijeto je Izvješće o počinjenom prekršaju te će se izdati za počinjene prekršaje  i Obvezni prekršajni nalog.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno pet osoba.
 
Od 47 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 17 vozača (36,2 %) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je šest mladih vozača (12,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije osam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola te  je osam osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica