Rezultati akcije „Pojačan nadzor vozila i vozača“ te akcija "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol, formula za nesreću.jpg

Rezultati akcije pokazali da i dalje postoje „prekršitelji“ koji voze prebrzo

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda od 22. do 25. srpnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 330 prometnih prekršaja, od čega 24 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 130 prekršaja nepropisne brzine, 54 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 21 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, sedam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 93 ostala prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U petak, 22. srpnja oko 22 sata, 50-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 2,29 g/kg upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Bolničke ceste gdje je i zaustavljen od strane policijskih službenika. Po utvrđenom vozač je isključen iz prometa, uhićen te mu je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati, a zatim je prepraćen na nadležni sud.
 
U nedjelju, 24. srpnja pola sata iza ponoći na području Prigorja Brdovečkog, 22-godišnjakinja je kao mlada vozačica pod utjecajem alkohola od 0,34 g/kg upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Zagrebačke ulice gdje je i zaustavljena od strane policijskih službenika. Po utvrđenom vozačica je isključena iz prometa.
 
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno dvije osoba - test negativan.
 
Od 24 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod četiri vozača (16,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je šest mladih vozača (25,0%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, dvije osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a četiri osobe su uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
 
 

Stranica