Rezultati akcije Pojačan nadzor vozila i vozača te akcije "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auti 6.jpg

Nesavjesni vozači počinili preko 623 prekršaja u prometu

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 22. do 25. listopada 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 623 prometnih prekršaja, od čega 62 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 219 prekršaja nepropisne brzine, 58 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 30 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 235 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
-  u subotu, 23.  listopada 2021. godine u 22.10 sati, 36-godišnjak je pod utjecajem alkohola u (2,30 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se spojnim kolnikom sa sjevernog kolnika autoceste A3 , kod prometnog čvora Kosnica - Jakuševec. Dolaskom do 28. km sudjelovao je u prometnoj nesreći s materijalnom štetom., a zbog čega je isključen iz prometa te mu je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
- u nedjelju, 24.10.2021. godine, nekoliko minuta iza ponoći, 33-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Ulicom Oranice u smjeru juga. Kontrolom vozila i vozača kod Medarske ulice te je utvrđeno kako je vozilom upravljala pod utjecajem alkohola (1,34 g/kg). Oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati, nakon čega je isključena iz prometa.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10.Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno osam osoba – test negativan, a dvije osobe odbile su testiranje.
 
Od ukupno 62 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 11 vozača (17,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirana su četiri mlada vozača (6,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, 10 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 10 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica