Rezultati akcije Pojačan nadzor vozila i vozača te akcije "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/Leđa_palica.jpg

U dane vikenda utvrđeno preko 500 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 19. do 22. studenoga 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 507 prometnih prekršaja, od čega 64 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 163 prekršaja nepropisne brzine, 47 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 47 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 172 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U petak, 19. studenoga 2021. godine oko 19.25 sati, 57-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 2,34 g/kg upravljao mopedom zagrebačkih registarskih oznaka  u mjestu Rakitje kolnikom Ulice dr. Franje Tuđmana te zbog neprilagođene brzine kretanja vozila i vožnje pod utjecajem alkohola izgubio je nadzor nad vozilom te pao. Isključen je iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je prepraćen na Prekršajni sud.
 
U subotu, 20. studenoga 2021. godine nešto poslije ponoći, 32-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom kolnikom Andraševečke ulice u smjeru juga. U namjeri parkiranja nije se uvjerila da tu radnju može učiniti bez opasnosti za  druge sudionike u prometu te ne vodeći pritom računa o smjeru i brzini kretanja svog vozila, prednjim dijelom vozila udarila je  u stražnji dio osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka. Obavljenim nadzorom vozačice utvrđena je koncentracija alkohola od 0,80 g/kg. Isključena je iz prometa, te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno šest osoba – test negativan.
 
Od ukupno 64 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (18,7%) alkotestiranjem je  utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg. i evidentirano je 14 mladih vozača (21,9%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i devet osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica