Rezultati akcije pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto 7 autic.jpg

Zagrebačka policija pojačano postupala u prometu

Od petka 22. svibnja do ponedjeljka 25. svibnja 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 828 prometna prekršaja, od čega 72 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola, zatim 375 prekršaja nepropisne brzine, 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 61 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 6 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 6 pod zabranom, 15 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 237 ostalih prekršaja.

Tijekom akcije, kontrolirano je 299 vozača mopeda i motocikala kojom prilikom je utvrđeno ukupno 46 prekršaja: 9 prekršaja vožnje bez zaštitne kacige, 5 prekršaja vožnje vozilom koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole, 3 prekršaja upravljanja bez ispita i 29 drugih prekršaja te kategorije vozača. Provedena je i devet mjerenja razine buke koju emitiraju mopedi i motocikli te nije bilo odstupanja od homologacijskih vrijednosti.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 - u subotu 23. svibnja 2020. godine oko 00.15 sati, 24-godišnjak je upravljao mopedom marke Aprilia novogradiških registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Horvaćanskog zavoja u smjeru zapada. Nadzorom vozila i vozača utvrđena mu je koncentracija od 2,06 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je isključen je iz prometa i uhićen te mu je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati nakon čega je prepraćen na nadležni prekršajni sud.
 
- u subotu 23. svibnja 2020. godine oko 00.30 sati, 27-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Klaićeve ulice u smjeru zapada. Nadzorom vozila i vozača utvrđena joj je koncentracija od 2,40 g/kg alkohola u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa i zadržana u službenim prostorijama do otrežnjenja.
 
Prilikom provođenja akcije, devet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 11 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe – test negativan, a 1 osoba odbila je testiranje.

Od 72 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 24 vozača (33,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 10 mladih vozača (13,9%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Stranica