Rezultati akcije pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auti 6.jpg

Zagrebačka policija pojačano postupala u prometu

Od petka 12. lipnja do ponedjeljka 15. lipnja 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 772 prometna prekršaja, od čega 53 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 360 prekršaja nepropisne brzine, 83 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 55 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 203 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
 - u petak, 12. lipnja 2020. godine oko 22.15 sati, 55-godišnjak je u Ivancu Bistranskom u Ivanečkoj ulici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola (2,65 g/kg). Nakon što je isključen iz prometa uz optužni je prijedlog prepraćen na općinski sud.
 
- u subotu 13. lipnja 2020. godine oko 23.50 sati, 34-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola (1,72 g/kg) u Zaprešiću u Ulici Matije Skurjenija upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. zbog vožnje pod utjecajem alkohola je isključena iz prometa i prepraćena na prekršajni sud.
 
Prilikom provođenja akcije 5 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 8 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe.
 
Od 53 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 13 vozača (24,5%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je sedam mladih vozača (13,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

FOTO: Ilustracija

Stranica