Rezultati akcije pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend

Slika /PU_ZG/ilustracije/casa vise zivot manje.jpg

Zagrebačka policija pojačano je postupala u prometu za vikend

Od petka, 26. lipnja do ponedjeljka, 29. lipnja 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 597  prometnih prekršaja, od čega 42 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 298 prekršaja nepropisne brzine, 43  prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 51 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, 14 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 137 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u petak, 26. lipnja 2020. godine oko 22 sata, 50-godišnjak je pod utjecajem alkohola (3,34 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Alejom Bologne u smjeru istoka. Dolaskom 30 metara do raskrižja s Ulicom Medpotoki, naletio je na osobni automobil koji se kretao istim kolnikom u istom smjeru, a u tom je trenutku bio zaustavljen zbog kolone vozila.  Vozačka je dozvola 50-godišnjaku oduzeta na 12 sati te je uhićen i prepraćen na Prekršajni sud.
 
- u nedjelju, 28. lipnja 2020. godine oko 0.30 sati, 44-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola (1,43 g/kg) upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se sjevernom kolničkom trakom prilaznog kolnika parkirališta trgovačkog centra. Dolaskom do središnjeg prilaznog kolnika, nije prilagodila brzinu kretanja vozila te je naletjela na parkirani osobni automobil.  Nakon prometne nesreće osumnjičena je uz optužni prijedlog dovedena na Prekršajni sud.
 
Prilikom provođenja akcije osam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, dok je sedam osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno pet osoba.
 
Od 42 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 14 vozača (33,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 8 mladih vozača (24,2,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

FOTO: ilustracija

Stranica