Rezultati pojačanog nadzora u prometu

Slika /PU_ZG/slike/MUP/promet_policija_razno/policajac3.jpg
FOTO: Ilustracija
U dane vikenda u noćnim satima, od 22. do 25. veljače 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača u cilju suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 800 prometnih prekršaja, od čega je 126 prekršaja vozača s alkoholom, 227 prekršaja nepropisne brzine, 49 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 33 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 10 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, sedam pod zabranom, 15 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 283 ostala prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u nedjelju, 24. veljače 2019. godine u 1.40 sati u Lonjici na Županijskoj cesti 3034, 28-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, nije postupio po naredbi koju su mu uputili policijski službenici te je naknadno zaustavljen i tom prilikom mu je izmjerena koncentracija alkohola od 2,15 g/kg u organizmu. Budući da je već jednom pravomoćno kažnjen zbog vožnje pod utjecajem alkohola, isključen je iz prometa, uhićen i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva i 24. veljače 2019. godine priveden je na Prekršajni sud u Sesvetama gdje je proglašen krivim, kažnjen je novčanom kaznom te mu je izrečena zaštitna mjera „Zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije“.
 
- u subotu, 23. veljače 2019. godine u 4.10 sati, 27-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola, 1,33 g/kg alkohola u organizmu,  upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka,  kretala se kolnikom Sesvetske ceste  u smjeru istoka, dolaskom do raskrižja s Plitvičkom ulicom izgubila je nadzor nad vozilom i naletjela je na prometni znak i stup javne rasvjete. U prometnoj nesreći nastala je samom materijalna šteta.
 
Prilikom provođenja akcije devet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a devet osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka. Tijekom provedbe akcije evidentirana je jedna osoba koja je odbila preliminarno testiranje na uređaju za droge.
 
Od 126 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod  23 vozača (18,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 17 mladih vozača (13,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
 

Stranica