Rezultati pojačanog nadzora u prometu

Slika /PU_ZG/slike/MUP/promet_policija_razno/prometna5.jpg

U dane vikenda u noćnim satima, od 1. do 4. ožujka 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača u cilju suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

FOTO:Ilustracija

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 895 prometnih prekršaja, od čega je 101 prekršaj vozača s alkoholom, 375 prekršaja nepropisne brzine, 62 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 40 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 11 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, sedam pod zabranom, osam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 291 ostali prekršaj.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u nedjelju, 3. ožujka 2019. godine oko 22.45 sati u Pokupskom na Državnoj cesti D-31 kod skretanja za Gladovec, 33-godišnjak je pod utjecajem alkohola, 3,41 g/kg alkohola u organizmu i prije stjecanja prava na samostalno upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita, upravljao osobnim automobilom marke Opel Corsa krapinskih registarskih oznaka kojem  je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana. Na mjestu događaju su 33-godišnjaku izdani prekršajni nalozi kojima su mu izrečene novčane kazne, nakon čega je smješten u posebnu prostoriju do otrježnjenja.
 
- u nedjelju, 3. ožujka 2019. godine oko 2.30 sati, 36-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola, 0,77 g/kg alkohola u organizmu, upravljala osobnim automobilom marke Škoda Octavia zagrebačkih registarskih oznaka, kretala se kolnikom Bjelovarske ulice u smjeru istoka.
 
Prilikom provođenja akcije 15 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 15 osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka. Tijekom provedbe akcije evidentirane su tri osobe koje su odbile preliminarno testiranje na uređaju za droge.
 
Od 101 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod  16 vozača (15,8%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 14 mladih vozača (13,9%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Stranica