Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend

Slika /PU_ZG/slike/MUP/promet_policija_razno/prometni_policajac10.jpg

Pojačano postupanje policije tijekom vikenda na zagrebačkim prometnicama

U noćnim satima u dane vikenda, od 19. do 22. travnja 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 455 prometnih prekršaja, od čega su 46 prekršaja vozača s alkoholom, 173 prekršaja nepropisne brzine, 36 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 12 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, šest pod zabranom, sedam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 161 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u subotu, 20. travnja 2019. godine oko 22 sata, 39-godišnjak je upravljao motociklom Kymco people zagrebačkih registarskih oznaka i to za vrijeme dok mu je na snazi izrečena mjera zabrane upravljanja motornima vozilima, a kretao se Karlovačkom cestom kroz mjesto Pavučnjak. Obavljenim nadzorom izmjerena mu je koncentracija od 2,74 g/kg alkohola u organizmu. Smješten je u posebne prostorije policije do otrježnjenja nakon čega je prepraćen na Općinski sud u Novom Zagrebu gdje mu je određeno zadržavanje.
 
- u subotu, 20. travnja 2019. godine oko 6.30  sati, 27-godišnjakinja je, dok je imala alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,58 g/kg, upravljala osobnim automobilom VW Golf zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Ježdovečkom ulicom u smjeru sjeveroistoka. Dolaskom do kućnog broja 129 A nije se kretala sredinom obilježene prometne trake  te je uslijed toga prešla vozilom preko južnog ruba kolnika  na meki teren pri čemu je prednjim dijelom vozila naletjela na stup s prometnim znakovima.  Nakon toga vozilo se nastavilo nekontrolirano kretati da bi se zaustavilo na mekom terenu. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđena 27-godišnja putnica iz vozila, dok je 27-godišnja vozačica, koja kod sebe nije imala vozačku dozvolu, odnosno nije pokazala vozačku dozvolu na zahtjev službene osobe, isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
Od 46 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 15 vozača (32,6 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 12 mladih vozača (26,1 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Stranica