Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto 7 autic.jpg

Pojačano postupanje policijskih službenika u prometu

Tijekom vikenda, od 3. do 6. srpnja 2020. godine, u noćnim satima na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 735 prometnih prekršaja, od čega 69 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 386 prekršaja nepropisne brzine, 63 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 30 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 5 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 2 pod zabranom, 13 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 167 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
  - u subotu, 4. srpnja 2020. godine u 20 sati u Samoboru, 53-godišnjak je prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima upravljao osobnim automobilom karlovačkih registarskih oznaka, kojem je isteklo važenje prometne dozvole, kroz mjesto Rude, pri čemu je udario parkirani osobni automobil te mu je izmjerena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu od 2,29 g/kg. Zadržan je u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva te mu je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
- u subotu, 4. srpnja 2020. godine oko 7 sati, 28-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, dok je bila pod utjecajem alkohola od 1,53 g/kg, a kretala se južnim prilaznim kolnikom Zagrebačkom velesajmu u smjeru zapada. Dolaskom 100 metara istočnije od glavnoj južnog ulaza u Zagrebački velesajam, zaustavila je vozilo, a potom krenula vožnjom unatrag u smjeru istoka u namjeri da se parkira, a da se prethodno nije uvjerila da to može učiniti na siguran način te je naletjela na drugi parkirani automobil. Vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno 7 osoba – test negativan, a 1 osoba je odbila provođenje testiranja.
 
Od 69 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 19 vozača (37,5%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 9 mladih vozača (13,0%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, 8 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 10 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

FOTO: Ilustracija
 

Stranica