Rezultati pojačanog postupanja policije tijekom vikenda

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto blic.jpg

U vrijeme provođenja akcije zagrebački policajci utvrdili su ukupno 568 prometnih prekršaja

Tijekom vikenda, od 27. do 30. studenoga 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke  provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga i prekoračenja dopuštene brzine te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 568 prometnih prekršaja, od čega 33 prekršaja vozača s alkoholom, 204 prekršaja nepropisne brzine, 32 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 48 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, pet prekršaja upravljanja vozilom pod zabranom, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 234 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 28. studenoga 2020. godine oko 18 sati, 62-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u Zagrebu ulicom VI Retkovec, u smjeru sjeverozapada. Dolaskom do kućnog broja 42, zbog neprilagođene brzine kretanja vozila i vremenskih uvjeta, te utjecaja alkohola izgubio je nadzor nad vozilom i prešao na drugi dio kolnika namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera te naletio na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka. Provedenim alkotestiranjem 62-godišnjaka utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 2,06 g/kg nakon čega je isključen iz prometa, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva nakon čega će se provesti kriminalističko istraživanje.Za vrijem navedenog događaja nije bilo ozlijeđenih osoba dok je nastala materijalna šteta.
 
U subotu, 28. studenoga 2020. godine oko 23 sata, 34-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u mjestu Nart Savski, Nartskom ulicom gdje je kod kućnog broja 6 zaustavljena i alkotestirana te joj je utvrđena koncentracija od 0,93 g/kg alkohola u organizmu. Ista je isključena iz prometa dok joj je zbog počinjenog prekršaja izdan obavezni prekršajni nalog.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno dvije osobe kod kojih je test bio negativan dok su dvije osobe odbile testiranje.
 
Od 33 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 10 vozača (33,3 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirana su četiri mlada vozača (12,1 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, pet je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a sedam osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

FOTO: Ilustracija

Stranica