Rezultati preventivno represivne akcije pojačanog nadzora u prometu

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto blic.jpg

Rezultati preventivno represivne akcije u prometu za vikend 

 U noćnim satima u dane vikenda, od 17. do 20. svibnja 2019. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 622 prometna prekršaja, od čega je 35 prekršaja vozača s alkoholom, 288 prekršaja nepropisne brzine, 40 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 53 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 192 ostala prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača je:
 
- u subotu, 18. svibnja 2019. godine u 23.45 sati u Zagrebu, u Ulici Velimira Škorpika, 46-godišnjak je upravljao osobnim automobilom splitskih registarskih oznaka te mu ju izmjerena  koncentracija od 2,33 g/kg alkohola u organizmu te je uhićen, zadržan na triježnjenju i odmah prepraćen na Općinski prekršajni sud u Zagrebu.
 
Prilikom provođenja akcije, dvije osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a dvije osobe su uhićene. Tijekom provedbe akcije šest osoba je preliminarno testirano na uređaju za droge, a test je bio negativan. Od 35 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod  četiri vozača (11,4%) alkotestiranjem je utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg te je evidentirano osam mladih vozača (22,9%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
FOTO: Ilustracija

Stranica