Rezultati preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača

U noćnim satima u dane vikenda, od 30. studenog do 3. prosinca 2018. na području PU zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača u cilju suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 720 prometnih prekršaja, od čega je 79 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 313 prekršaja nepropisne brzine, 47 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 57 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i jednom pod zabranom, 20 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehničkim neispravnim vozilom i 197 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u nedjelju, 2. prosinca u 23.15 sati, 59-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Vladimira Nazora u smjeru sjevera pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,95 g/kg, isključen je iz prometa.
 
- u subotu, 1. prosinca u 2.50 sati, 32-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Hochmanovom ulicom u smjeru juga pod utjecajem alkohola u organizmu od 0,97 g/kg, isključena je iz prometa.
 
Tijekom provedbe akcije četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a dvije osobe su uhićene i privedene na prekršajni sud. Pet osoba je odbilo preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 79 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod osam vozača (10,1%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana su 22 mlada vozača (27,8%) kojim je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Stranica