Rezultati provedene akcije- Dani „Martinja“ u 2020. godini

Slika /PU_ZG/ilustracije/Prometna policija - kontrola.jpg

Pojačano postupanje u prometu

U noćnim i ranim jutarnjim satima od 11. do 12. studenoga 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je pojačana provjera alkoholiziranosti sudionika u prometu, usmjerena na sprečavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje s nedopuštenom koncentracijom  alkohola u prometu i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice teških prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 246 prometnih prekršaja, od čega su 27 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 70 prekršaja nepropisne brzine, 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 13 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, šest prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 106 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
Jučer, 11. studenoga 2020. godine oko 23.10 sati, 42-godišnjak je upravljao s osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Velikogoričke ulice u mjestu Kravarsko u smjeru zapada. Zaustavljen je u nadzoru prometa kod kućnog broja 35 Velikogoričke ulice, gdje je alkotestiranjem utvrđeno da je upravljao pod utjecajem alkohola dok je u organizmu imao 1,80 g/kg alkohola. Vozač je smješten u posebne prostorije do otrežnjenja, dok će redovnim putem biti podnesen Optužni prijedlog.
 
Danas, 12. studenoga 2020. godine oko 2.15 sati, 34-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Heinzelove ulice u smjeru sjevera. Nadzorom prometa kod raskrižja s Ulicom C. Darwina i alkotestiranjem utvrđena joj je koncentracija alkohola od 0,80 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, tri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a jedna je uhićena i privedena na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno pet osoba – test negativan.
 
Od 27 prekršaja vozača s alkoholom u krvi kod tri vozača (11,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je sedam mladih vozača (25,9%) kojima je izmjerena koncentaracija alkohola u nadzoru prometa.

FOTO: Ilustracija

Stranica