Rezultati vikend akcije "Alkohol i droge" te "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/Foto - policijski motor.jpg

Policijski službenik na motociklu zaustavio vozača koji mu je pod utjecajem alkohola i vozilom s tehnički opasnim nedostacima pokušao pobjeći

FOTO: Ilustracija 

Tijekom vikenda od 20. do 23. rujna 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 588 prometnih prekršaja, od čega:
  • 50 prekršaja vozača s alkoholom,
  • 153 prekršaja nepropisne brzine,
  • 105 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 40 prekršaja nepropisne uporabe mobitela,
  • 8 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te
  • 232 ostala prekršaja.
 
Od interesantnijih događaja izdvajamo slijedeće:
 
U subotu, 21. rujna oko 18.30 sati, policijski je službenik Policijske uprave zagrebačke u Ulici Marijana Čavića obavljao nadzor vozila i vozača, kojom prilikom je u počinjenju prekršaja zatekao 43-godišnjeg muškarca, a koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka i kretao se u smjeru juga.

U namjeri da ga zaustavi, policijski je službenik uporabio pločicu sa znakom stop policija, no vozač se odbio zaustaviti i pokušao je pobjeći tako što je skrenuo u Ulicu Grada Gospića, a nakon toga u Getaldićevu ulicu. U cilju bijega i prilikom bijega vozač nije postupio prema oznakama na kolniku već je pretjecao kolonu vozila koja je stajala zbog crvenog svjetla na semaforu. Uslijed toga, kako bi zaustavio prekršitelja i spriječio njegov bijeg, policijski je službenik službenim motociklom krenuo za njim te ga na raskrižju Ulice Grada Gospića i Getaldićeve ulice sustigao i zaustavio.

Na mjestu je događaja, obavljenim nadzorom vozila i vozača te alkotestiranjem, policijski službenik utvrdio da je vozač:
 
  • upravljao pod utjecajem od 2,03 g/kg alkohola u organizmu,
  • nije koristio sigurnosni pojas,
  • pretjecao kolonu vozila,
  • postupao suprotno oznakama na kolniku,
  • upravljao vozilom na kojem su utvrđeni tehnički nedostaci, a koji su kategorizirani kao opasni tehnički nedostaci i
  • postupao suprotno znaku ili naredni policijskog službenika.
 
Vozač je uhićen te će protiv njega Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu zbog počinjenih prekršaja biti podnijet optužni prijedlog.
 
 
 
U nedjelju, 22. rujna oko 00.30 sati, u Klinča Sela, u Zagrebačkoj ulici, obavljenim nadzorom vozila i vozača te alkotestiranjem, utvrđeno je da 27-godišnja vozačica pod utjecajem od 1,54 g/kg alkohola u organizmu upravlja osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka.

Vozačica je uhićena te je protiv nje podnesen Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja radi čega je dovedena na Općinski sud u Novom Zagrebu gdje joj je izrečena novčana kazna u iznosu od 1320 eura te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 2 mjeseca.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno sedam osoba - test negativan.
 
Od 50 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (24,0%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je sedam mladih vozača (14,0%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, šest je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 12 osoba uhićeno i privedeno na Općinski prekršajni sud.



 

Stranica