Sigurna turistička destinacija u Zagrebu - predstavljeni policijski službenici NR Kine

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2022/Srpanj/Sigurna turistička sezona, NR Kina/Foto 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru projekta "Sigurna turistička destinacija 2022" u Policijskoj upravi zagrebačkoj predstavljeni kineski policijski službenici

FOTO: PU zagrebačka

Danas, 19. srpnja 2022. godine, na konferenciji za medije u Policijskoj upravi zagrebačkoj predstavljen je ovogodišnji projekt „Sigurna turistička destinacija 2022“ u kojem sudjeluju policijski službenici iz NR Kine.
 
Projekt „Sigurna turistička destinacija“ dugogodišnji je projekt Ravnateljstva policije, a provodi se od 2006. godine te je u njemu do sada sudjelovalo ukupno 20 policijskih organizacija iz 18 zemalja s ukupno 910 stranih policijskih službenika.
 
U uvodnom obraćanju je voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću, gđa Marija Goatti istaknula kako je „Sigurna turistička destinacija projekt koje je skoro pa i punoljetan, 17 godina se provodi te mu se svake godine pridružuje sve veći broj zemalja, a cilj mu je primarno sigurnost građana i turista dok od danas će građani grada Zagreba na ulicama našeg grada viđati i kolege iz NR Kine.“
 
„Do sada su na području Republike Hrvatske u ovom projektu kineski policijski službenici sudjelovali 2018. godine, njih šestero, zatim 2019.  godine njih osmero, a isto tako i ove godine od kojih će njih dvoje raditi u Policijskoj upravi zagrebačkoj. O radu policijskih službenika iz NR Kine imamo samo pozitivna iskustva, a koja se prije svega ogledaju u tome da se kineski turisti na području grada Zagreba osjećaju sigurno te je postignut bolji subjektivan osjećaj sigurnosti kod njih. Policijski službenici iz NR Kine radit će u zajedničkim policijskim ophodnjama s policijskim službenicima Policisjke uprave zagrebačke u policijskim odorama kineske policije, bez službenog naoružanja i bez primjene policijskih ovlasti. Njihova osnovna zadaća je pomoći našim policijskim službenicima u uspostavi što bolje komunikacije s kineskim turistima, a sve u cilju postizanja maksimalne sigurnosti kineskih turista dok se njihov rad i boravak u Republici Hrvatskoj pa tako i u Policijskoj upravi zagrebačkoj, pozitivno odrazio na promociju Republike Hrvatske kao sigurne i poželjne turističke destinacije“ naveo je načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.
 
Voditelj službe prevencije Policijske uprave zagrebačke Velimir Tišma istaknuo je: „Kao što smo prije dva tjedna najavili i rad korejskih policijskih službenika u zajedničkim policijskim ophodnjama, danas imamo priliku predstaviti kineske policijske službenike koji će u zajedničkoj policijskoj ophodnji raditi prvenstveno u centru grada Zagreba s ciljem preventivnih aktivnosti. Uzimajući u obzir sigurnosne pokazatelje u Republici Hrvatskoj, kao i u gradu Zagrebu iznimno nam je drago što informacije koje zaprimamo govore da se kineski turisti kod nas osjećaju sigurno.“
 
Svojim prisutstvom podršku ovom projektu dao je Zhao Chen iz Veleposlanstva NR Kine u Zagrebu, te je policijski službenik NR Kine, g. Wang Bingyang, koji je ove godine u Republiku Hrvatsku došao kako bi sudjelovao u zajedničkim policijskim ophodnjama naveo : „Zahvaljujem se svima koji su pripremili i omogućili sudjelovanje u ovom projektu. Dolazim iz grada kojeg je Marko Polo opisao kao raj na zemlji, a u mom gradu svi znaju da je Marko Polo iz Hrvatske i kada sam čuo da ću dobiti priliku raditi u Hrvatskoj u zajedničkim policijskim ophodnjama preplavili su me osjećaji koje riječima ne mogu opisati. Kada su kolege čule da odlazim u Hrvatsku pitali su mogu li im donijeti autogram Luke Modrića i Maksima Mrvice i samo zamislite moje iznenađenje kada sam na predstavljanju ovog projekta u Šibeniku slušao i gledao upravo Maksima Mrvicu. Od kada smo došli svaki dan doživljavam kao čudo i beskrajno sam zahvalan što sam dobio ovu priliku raditi u zemlji za koju smatram da je iznimno sigurna turistička destinacija. Ono što sam samom sebi obećao jest da ću svoju obitelji dovesti u Hrvatsku kako bi i oni imali mogućnost uživati u ovoj sigurnoj i prelijepoj zemlji s kojom njegujemo diplomatske i prijateljske odnose već punih 30 godina.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova je 2006. godine pokrenulo jedinstveni projekt Sigurna turistička sezona – odnosno zajedničke ophodnje stranih policijskih službenika i hrvatske policije u turističkim mjestima u kojima borave gosti iz njihovih zemalja. Projekt je 2021. godine promijenio svoje ime u „Sigurna turistička destinacija“, kao rezultat zajedničke odluke donesene s našim domaćim partnerskim institucijama, Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom, a što je više u skladu sa značajem, opsegom i sigurnosnim okolnostima njegove provedbe. Nakon dvije pandemijske godine, projekt se ove godine provodi u punom opsegu te u njemu sudjeluje rekordan broj od 100 policijskih službenika iz 18 država odnosno 20 policijskih organizacija.

Stranica