Strani policajci aktivno uključeni tijekom Adventa u Zagrebu

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2019/PROSINAC/18-12-2019- Tematska konferencija/Foto 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tematska konferencija za medije.

Danas, 18. prosinca 2019. godine u 10 sati u prostorijama Policijske uprave zagrebačke održana je tematska konferencija za medije „Strani policajci aktivno uključeni tijekom Adventa u Zagrebu“.  Ravnateljstvo policije i Policijska uprava zagrebačka nastavljaju suradnju s Hrvatskom turističkom zajednicom i Turističkom zajednicom grada Zagreba s ciljem postizanja maksimalne sigurnosti hrvatskih građana te domaćih i stranih turista koji tijekom manifestacije Advent borave u gradu Zagrebu.

Voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti prisjetila se tematske konferencije koja je bila prije godinu dana kada su prezentirani rezultati istraživanja zagrebačke agencije MSA Adria. „Kroz prošlogodišnje istraživanje, građani su istaknuli mišljenje da su policajci odradili sjajan posao u vrijeme Adventa zbog čega su se svi oni osjećali sigurno.“ Na taj način svoj je osjećaj sigurnosti „potpisalo“ više od 86% ispitanika. „Ujedno“- dodala je voditeljica Goatti – „Upravo je taj rezultat najljepši oblik nagrade Policijskoj upravi zagrebačkoj, kojoj su građani i njihova sigurnost na prvome mjestu.“

„Policijska uprava zagrebačka uoči i za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana poduzima niz operativno-preventivnih i represivnih mjera i radnji kako bi stanje sigurnosti na području Policijske uprave zagrebačke odnosno na području Grada Zagreba i zagrebačke županije podigli na višu razinu. Aktivnosti provodimo kroz akciju „Mir i dobro“ , a ujedno i kroz zasebnu operativnu akciju „Mir“ koja se odnosi prvenstveno na sigurnost  Adventa u Zagrebu“ – pojasnio je  načelnik Policijske uprave Marko Rašić. „Ove godine po prvi put u sklopu projekta „Sigurna turistička sezona“ na osiguranju Adventa u Zagrebu imamo i zajedničke policijske ophodnje s policijskim službenicima iz Republike Slovenije, Republike Mađarske i Talijanske Republike . Njihova zadaća je da prvenstveno doprinesu što boljem subjektivnom osjećaju sigurnosti njihovih turista, da im budu na raspolaganju i pruže im pomoć u bilo kojoj situaciji te pomognu našim policijskim službenicima u uspostavi što bolje komunikacije s njihovim turistima u slučaju potrebe“ – naglasio je načelnik Marko Rašić.

„Suradnja Policijske uprave zagrebačke i turističke zajednice Grada Zagreba već je dugogodišnja aktivnost koja se provodi tijekom cijele godine, a na zadovoljstvo svih turista i građana“ - rekla je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.  „Turistička zajednica u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom počela je ove godine s edukacijom policijskih službenika te  osigurane profesore engleskog jezika kako bi se povećala razina njihova znanja stranog jezika. U sklopu međusobne suradnje, policijski službenici educiraju turističke vodiče kako djelovati u slučajevima nepredvidivih situacija, najčešće u slučajevima „džeparenja“  – istakla je direktorica Biennefield ta na taj način dodatno pojasnila korist partnerstva  između policije i turističke zajednice.  

„Policija kontinuirano provodi niz preventivnih aktivnosti, koje nedvojbeno pridonose smanjenju broja kaznenih djela, a posebno u odnosu na džepne krađe, U vrijeme blagdana građani koriste pirotehnička sredstva koje je zakonodavac u jednom dijelu i odobrio, ali naš apel prema građanima je da se suzdrže od uporabe takvih pirotehničkih sredstava, kako bi se izbjegle sve moguće ozljede, te blagdansko slavlje ne bi preraslo u tragediju“ – podsjetio je voditelj Službe prevencije Velimir Tišma.

„Glavna poveznica svih ovih aktivnosti je zapravo Međunarodna policijska suradnja koja je započela u ljetnim mjesecima, a sad po prvi put, provodi se i u zimsko vrijeme iz čega proizlazi da je doista vrlo koristan, a što se vidi po istraživanjima i po osjećajima građana. Projekt „Sigurna turistička suradnja“ započeo je 2006.godine kada su među prvima bili mađarski policijski službenici, a upravo mađarski policijski službenik i danas je ovdje, kao i slovenski kolega. Dakle 2006.godine Projekt je započet sa svega četiri strana policijska službenika, a ove godine imamo 95 stranih policijskih službenika iz 19 zemalja koji su sudjelovali u ovom projektu“  - pojasnio je  Tomislav Gulan voditelj Službe za stratešku međunarodnu suradnju Ravnateljstva policije.

 „Mobilni preventivni centar policije nalazi u centru grada. Što je to i što to znači? To je kombi vozilo, jasno obilježeno policijskim znakovljem,  parkirano u samom centru Zagreba tijekom vikenda u vrijeme Adventa. To je mjesto gdje možete susresti policijskog službenika i kroz razgovor s njim pitati, dobiti odgovore i savjetovati se.“ – pojasnila je voditeljica Goatti na samom kraju konferencije.


FOTO: PU zagrebačka
 

Stranica