Svetom misom obilježena Pepelnica

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2024/VELJAČA/misa 142/foto01.jpg
  • Slika
  • Slika

U kapeli Majke Božje Kamenitih vrata Policijske uprave zagrebačke misu predslavio velečasni Ivan Grinišin

FOTO: Ilustracija
 
U utorak, 14. veljače 2024. godine, ulaznom pjesmom „Ja se kajem Bože mili“ u kapeli Majke Božje Kamenitih vrata Policijske uprave zagrebačke na dan Čiste srijede ili Pepelnice služenjem Svete Mise za vjernike i djelatnike Policijske uprave zagrebačke koju je predslavio vlč. Ivan Grinišin, policijski kapelan Policijske uprave zagrebačke započet je korizmeni hod ususret radosti Uskrsa. Na Svetoj je Misi, uz vjernički puk, bio i zamjenik načelnika Policijske uprave zagrebačke, gospodin Danijel Blaić s užim suradnicima.
 
Pepelnicom počinje najozbiljnije i najplodnije razdoblje crkvene godine kada je nad nama Isusova riječ koja zove: »Kraljevstvo Božje je pred vratima, obratite se i vjerujte Radosnoj vijesti«. Zato se i kod posipanja blagoslovljenim pepelom na Pepelnicu kaže onome koga se pepeli: »Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti« ili »Obrati se i vjeruj Radosnoj vijesti«. Korizma, dakle, nije vrijeme žalosti, nego novo proljeće života. Ona donosi nove šanse, nadu da čovjek postane drugačiji, da u svome životu ispravi ono što ga je do sada mučilo, da postane zdrav, plemenit i dobar.
 
U nagovoru je vlč. Grinišin istaknuo kako sveto korizmeno vrijeme počiva na tri stupa (molitva, post i djela ljubavi) te je u propovijedi istaknuo: „Djela milosrđa nas oplemenjuju i povećavaju našu ljudskost. Jer, čovjek je Božji suradnik u ovom životu, mi smo pozvani stvarati, mijenjati i graditi. Bog je povjerio ovaj život svakom od nas i očekuje da budemo suradnici u stvaranju iz ljubavi. Svako naše djelo i naše planove trebamo graditi na ljubavi prema Bogu i još važnije - prema čovjeku“.
 
Također, osvrnuli smo se na protekle dane kada smo možda bili neshvaćeni, povrijeđeni, žalosni, ali, korizmeni put je nova prilika da stvaramo uspješan tim s osjećajem kako možemo računati jedni na druge, biti susretljivi i spremni na pomoć šireći ne samo kršćanske i vjerničke vrijednosti, nego svojim radom i svojom životnom energijom dati ono najbolje od sebe u cijelom profesionalnom životu. Između ostalog, u tišini molitve, sjetili smo se stradalih i nestalih u Domovinskom ratu, te u molitvi vjernika, zahvalno smo se osvrnuli na plodove njihova života koji se očituju u našem životnom hodu putem mira i sigurnosti, a te su vrijednosti bile utkane u njihovu žrtvu za sve nas i bolje sutra.
 
Uostalom, korizmeni su dani samo vrijeme preispitivanja svoga odnosa prema svemu što život nosi, a dani koji slijede, bit će ispunjeni kao i do sada, profesionalnom građenju mostova povjerenja svjesni kako su građani i osjećaj sigurnosti naš odabir, a ne posao, što i jest ne samo posebnost zagrebačke policije, nego i policijskog poziva kojeg s ponosom obavljamo.
 
 

Stranica