Tijekom akcije pojačanog postupanja u prometu, protekle noći utvrđeno 180 prometnih prekršaja

Slika /PU_ZG/ilustracije/IMG_2961.jpg

Za čak 30 automobila utvrđena tehnička neispravnost - 18 ih je isključeno iz prometa

FOTO: Ilustracija
 
Na području Policijske uprave zagrebačke u noći s petka na subotu, 30. lipnja na 1. srpnja 2023. godine, policijski su službenici proveli akciju pojačanog nadzoru u prometu, a posebice u gradu Zagrebu u zonama trgovačkih centara i objekata brze prehrane. Akcija je bila usmjerena na vozače koji svojim ponašanjem, načinom vožnje i kršenjem prometnih i drugih propisa remete javni red i mir, s naglaskom na one koji upravljaju modificiranim, tehnički neispravnim i raznim drugim motornim vozilima stvarajući buku i sudjelujući u utrkama na javnim prometnicama.
 
Tijekom provođenja same akcije od 21 do 3 sata, policijski službenici nisu zaprimili niti jednu dojavu o mogućim okupljanjima u vezi ilegalnih uličnih utrka ili slične vrste okupljanja. Zaprimljeno je ukupno pet dojava o potencijalnom kršenju prometnih propisa, za koje daljnjim postupanjem nisu utvrđeni elementi prekršaja ili drugih kažnjivih radnji.
 
Tijekom ciljanog pojačanog postupanja te prilikom nadzora prometa, odnosno kontrole vozila i vozača, utvrđeno je ukupno 180 prekršaja iz segmenta prometa.
 
Policijski su službenici utvrdili ukupno 14 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola zbog kojih su tri vozača uhićena i zadržana do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Najveća izmjerena koncentracija alkohola u organizmu vozača iznosila je 3,01 g/kg. 
 
Zabilježeno je 35 prekršaja nepropisne brzine, jedan prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom, jedan zbog odbijanja provjere utvrđivanja prisutnosti opojnih droga u organizmu, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i četiri prekršaja prolaska vozilom na znak crvenog svijetla.  Utvrđeno je i 30 prekršaja tehničke neispravnosti vozila od čega je 18 vozila isključeno iz prometa. Također je evidentirano 10 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 12 prekršaja isteka važenja prometne dozvole, četiri nepropisnog korištenja mobitela te 64 ostala prekršaja.
 
U vrijeme pojačanog postupanja dogodile su se ukupno četiri prometne nesreće, od koji su se tri dogodile na području grada Zagreba te jedna prometna nesreća na području Samobora.
 
Podsjećamo da Policijska uprava zagrebačka u dane vikenda provodi akcije pojačanog postupanja u prometu s ciljem povećanja sigurnosti na cestama, a o kojima redovno izvješćujemo javnost najavama, a u konačnici i provedenim rezultatima.
 

Stranica