Tijekom pojačanog postupanja u prometu u dane Martinja zagrebačka policija evidentirala 746 prometnih prekršaja

Slika /PU_ZG/ilustracije/casa vise zivot manje.jpg

Zabilježeno je 77 prekršaja vozača s alkoholom od čega 32,5% vozača s koncentracijom većom od 1,5 g/kg

U dane Martinja, proslave narodnog običaja krštenja mošta, od 6. do 9. studenoga 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je pojačana provjera alkoholiziranosti sudionika u prometu, usmjerena na sprečavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola u prometu, posebice u noćnim i ranim jutarnjim satima u dane vikenda te u noći s ponedjeljka na utorak, kao i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice teških prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 746 prometnih prekršaja, od čega 77 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 374 prekršaja nepropisne brzine, 60 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 40 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 177 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
najveća koncentracija alkohola od 2,60 g/kg utvrđena je u subotu, 7. studenoga 2020. godine u 00.10 sati u mjestu Markuševec Turopoljski u Ulici Peršinovec, kod 60-godišnjeg vozača osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva te će protiv istog biti podnesen Optužni prijedlog.
 
- Istoga dana oko 23.10 sati, 39-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ulice Ante Starčevića u Zaprešiću. Nadzorom prometa i alkotestiranjem utvrđena joj je koncentracija alkohola od 1,88 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
Prilikom provođenja akcije, 22 osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 19 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
  
Od 77 prekršaja vozača s alkoholom u krvi kod 25 vozača (32,5%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana su 23 mlada vozača (30%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

FOTO: Ilustracija

Stranica