Troje nesavjesnih vozača pod utjecajem alkohola uzrokovali prometne nesreće

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol, formula za nesreću.jpg

Kažnjeni novčanim kaznama i zabranama upravljanja, upisano im po 6 negativnih bodova

FOTO: Ilustracija
 
  • Prometna na Bukovačkoj
U utorak, 18. rujna 2024. oko 20.15 sati u Zagrebu na Bukovačkoj cesti kod broj 160 dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom koju je uzrokovao 48-godišnji vozač. Obavljenim očevidom i provedenim alkotestiranjem vozaču je utvrđeno je upravljao pod utjecajem od 1,52 g/kg alkohola u organizmu. Prometnu nesreću je počinio na način da je obavljao radnju obilaženja osobnog automobila, bez da se prije započinjanja navedene radnje uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili njihovu imovinu, ne vodeći pri tome računa o smjeru i brzini kretanja svog vozila te o položaju drugih vozila. Zbog toga je desnom stranom osobnog automobila naletio na lijevu stranu osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka, koji je bio nepropisno parkiran dijelom na kolniku, a dijelom na istočnom nogostupu, prednjim dijelom okrenut u smjeru sjevera. Nesavjesni vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do otrježnjenja i redovnog rada suda. Nakon toga je doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je pravomoćnom presudom izrečena novčana kazna u iznosu 1.580 eura, a kao pravna posljedica pravomoćne osude, za počinjene prekršaje mu je upisano 6 negativnih prekršajnih bodova.
 
 
  • U Rakušinoj ulici kod raskrižja s Ulicom Milke Trnine
Istog dana oko 22.50 sati u Rakušinoj ulici kod raskrižja s Ulicom M. Trnine dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom, koju je uzrokovala 56-godišnja vozačica osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Obavljenim očevidom i provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da u organizmu ima alkohola 1,95 g/kg, a prometnu je uzrokovala na način da je upravljala osobnim automobilom, a kretala se Rakušinom ulicom u smjeru juga. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Milke Trnine i Rakušine ulice prošla je pored postavljenog prometnog znaka "Stop"-obvezno zaustavljanje, ušla je vozilom u raskrižje skrećući udesno u smjeru jugozapada te je uslijed neprilagođene brzine kretanja i skretanja osobinama i stanju ceste (raskrižje) izgubila nadzor nad vozilom te je sletjela s kolnika preko nogostupa, nakon čega je prednjim dijelom vozila naletjela na stup s prometnim znakom "Izbočina na kolniku" a potom naletjela je na ukrasnu živicu i metalni stup oglasne ploče. Vozačica je  uhićena i smještena u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do otrježnjenja i redovnog rada suda. Nakon čega je dovedena na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje joj je pravomoćnom presudom izrečena novčana kazna u iznosu 1.580 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 1 mjeseca, a kao pravna posljedica pravomoćne osude, za počinjene prekršaje joj je upisano 6 negativnih prekršajnih bodova.
 
  • Na Branimirovoj kod raskrižja s Ulicom Crvenog križa
Danas, 19. rujna oko 2 sata na Ulici kneza Branimira kod raskrižja s Ulicom Crvenog križa dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom koju je uzrokovao 37-godišnji vozač osobnim automobilom  zagrebačkih registarskih oznaka. Obavljenim očevidom i provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da u organizmu ima alkohola 1,51 g/kg, a prometnu je uzrokovao na način da je upravljao osobnim automobilom, a kretao se Ulicom kneza Branimira, u smjeru jugoistoka. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Crvenog križa, nije brzinu kretanja vozila prilagodio gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku. Tom prilikom je prednjim dijelom vozila naletio na stražnji dio osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljala vozačica koja se kretala se ispred njega, istim kolnikom u istom smjeru te je u trenutku prometne nesreće bila zaustavljena zbog crvenog svjetla na semaforu. Vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do otrježnjenja i redovnog rada suda. Doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je pravomoćnom presudom izrečena novčana kazna u iznosu 1.580 eura, a kao pravna posljedica pravomoćne osude, za počinjene prekršaje mu je upisano 6 negativnih prekršajnih bodova.

Stranica