U provedenoj akciji alkotestiran 651 vozač

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol.jpg

Zagrebačka policija tijekom vikenda utvrdila ukupno 870 prometnih prekršaja, a nepropisna brzina je bila najčešći prekršaj

FOTO: Ilustracija
 
U noćnim satima u dane vikenda, od 11. do 14. listopada 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 870 prometnih prekršaja, od čega 99 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola, zatim 176 prekršaja nepropisne brzine, 110 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 49 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, pet pod zabranom, 22 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 343 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
  • U nedjelju, 13. listopada 2024. godine oko 23.20 sati, 30-godišnjak je upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Dugom ulicom u mjestu Donja Lomnica. Nadzorom je utvrđeno da je upravljao vozilom za vrijeme dok je u organizmu imao prisutnost alkohola u koncentraciji od 2,21 g/kg. Vozač je uhićen, smješten u posebne prostorije za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva te će biti uz Optužni prijedlog biti će prepraćen na Općinski sud - prekršajni odjel.
 
  • U subotu, 12. listopada 2024. oko 1 sat 31-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola od 2,48 g/kg,  upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Ulicom Klin u smjeru juga. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Dubrava i Čulinečkom cestom sudjelovala je u prometnoj nesreći u kojoj su ona i vozač teretnog vozila lakše ozlijeđeni.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno sedam osoba - test negativan, a tri osobe su odbile testiranje.
 
Od 99 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 24 vozača (24,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 14 mladih vozača (14,1%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, 11 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 23 osobe su uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica