Uhvaćen u krijumčarenju tražitelja azila pa kombijem udario u policijsko vozilo kako bi pobjegao

Slika /PU_ZG/ilustracije/policijski_auto_01.jpg

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad državljaninom Turske starosti 34 godine radi sumnje u počinjenje kaznenih djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici europske unije ili potpisnici šengenskog sporazuma”, "Prisila prema službenoj osobi" i "Oštećenje tuđe stvari“.

Naime, u utorak 24. prosinca 2019. oko 12.45 sati na autocesti A4 Zagreb - Goričan na odmorištu Sveta Helena, policijski službenici zaustavili su kombi vozilo marke Iveco Daily, njemačkih nacionalnih oznaka, a kojim je upravljao 34-godišnji državljanin Turske. Kontrolom je utvrđeno da se u tovarnom prostoru kombi vozila nalazi 15 osoba, tražitelji azila u Republici Hrvatskoj.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičeni državljanin Turske tijekom 24. prosinca ove godine, na neutvrđenom mjestu na području Zagreba, u namjeri stjecanja nepripadne imovinske koristi, u tovarni prostor kombi vozila smjestio 15 tražitelja azila. Prilikom vožnje na autocesti A4 Zagreb - Goričan, kod benzinske postaje su ga uočili i zaustavili policijski službenici, pri čemu se policijski službenik legitimirao službenom značkom i iskaznicom. Iako je policijski službenik stajao pored vozačevih vrata, osumnjičeni muškarac se oglušio na izdanu mu zapovijed da ugasi vozilo i izađe iz njega te je u tom trenutku, u pokušaju bijega i ne postupanja po zapovjedi policijskih službenika, krenuo vozilom i prednjim dijelom vozila udario u prednja vrata službenog vozila. Nakon 15-ak metara, u daljnjoj namjeri bijega spriječili su ga policijski službenici.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta je kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela.  
 
Dodatna informacija:
 
Do 27. prosinca 2019. hrvatska policija uhitila je i kazneno prijavila 976 krijumčara ljudi za 904 kaznena djela.
 
Do 30. studenog 2019. godine 1 661 osoba podnijela je zahtjev za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj. Od toga broja, u više od 70 posto slučajeva postupak odobravanja međunarodne zaštite je obustavljen jer su tražitelji samovoljno napustili prihvatilište za tražitelje azila što upućuje na zloporabu instituta međunarodne zaštite.
 
Ovaj slučaj samo je jedan od slučajeva u kojem tražitelji međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj nakon što su otkriveni u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, najčešće na području Policijske uprave ličko-senjske, izražavaju fiktivnu namjeru za traženjem međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj, a kako bi se u tom trenutku zadržali u RH i koristeći krijumčarske mreže, nastavili put prema odredišnim zemljama (Austriji, Njemačkoj, Italiji...).
 
Naime, riječ je o pojavi tzv. sekundarnih migracija i radi se isključivo o ekonomskim migrantima jer osobe nisu proganjane u zemlji porijekla, a niti u zemljama iz kojih pokušavaju ući u Republiku Hrvatsku (BiH, Srbija) te je kao posljedica evidentna sustavna zlouporaba mehanizma međunarodne zaštite. 

FOTO:
Ilustracija

Stranica