Uz Certilia aplikaciju, riješite birokraciju!

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2022/Listopad/Gorica OI/foto33.jpg
  • Slika
  • Slika

U Policijskoj postaji Velika Gorica predstavljen Projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice

FOTO: Ilustracija
 
Danas, 7. listopada 2022. s početkom u 9.30 sati u Policijskoj postaji Velika Gorica predstavljen je Projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice, koji zajedno provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD).
 
Tijekom današnje promocije, građani su, uz stručnu pomoć, mogli aktivirati e-osobne iskaznice i zatražiti mobilni digitalni identitet za što su danas pokazali velik interes i iskazali zadovoljstvo jednostavnošću postupka aktivacije usluge, a posebno brojnošću usluga koje su im, nakon aktivacije, dostupne putem platforme e-Građani. Naime, za cijeli postupak aktivacije dovoljna je osobna iskaznica s čipom, PIN omotnica i mobitel dok u slučaju gubitka inicijalnih podataka za registraciju i aktivaciju (PIN omotnica), nove građani mogu zatražiti u policijskoj upravi te na jednostavan način aktivirati e-Osobnu i ostvariti pristup digitalnim uslugama uz najvišu razinu sigurnosti.
 
Prisutnim građanima i predstavnicima medija u ime Agencije za komercijalnu djelatnost obratila se gđa. Adela Jelinek Bišćan, direktorica Sektora prodaje u AKD-u te o sigurnosti cijelog procesa istaknula kako je AKD europski pružatelj usluga povjerenja i kao takav može na siguran način izdavati certifikate i jamčiti za sigurnost digitalnog identiteta građana. Gospođa Anita Polunić, upravni referent za prijavništvo i osobne isprave u Policijskoj upravi zagrebačkoj na kraju je pozvala sve građane da besplatno aktiviraju svoju osobnu iskaznicu i mobilnu aplikaciju Certilia kako bi bili dio modernog, digitalnog društva.
 
Projekt se provodi na temelju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. odobrenog od strane Europske Komisije, a cilj promocije projekta je potaknuti što veći broj građana na aktivaciju i korištenje elektroničke komponente e-osobne iskaznice posebice korisnika ID mobilne aplikacije uz popularizaciju korištenja funkcionalnosti elektroničkog potpisivanja u segmentu pružanja usluga tijela javne vlasti građanima i poslovnim subjektima.
 
Ključni novitet nove generacije osobnih iskaznica zapravo leži u njezinoj poveznici s mobilnom aplikacijom Certilia, a koja građanima omogućuje korištenje mobilnog identiteta i udaljeno potpisivanje dokumenata, iste pravne snage kao vlastoručni potpis. Uz aktiviranu e-Osobnu građanima je dostupno više od 100 usluga putem platforme e-Građani.
 
Aktiviranje mobilnog digitalnog identiteta moguće je i na aktivacijskim kioscima na kojima građani, uz stručnu pomoć, mogu aktivirati e-osobne iskaznice i zatražiti mobilni digitalni identitet te putem mobilne aplikacije Certilia ostvariti mogućnost pristupanja portalu e-Građani putem mobitela. Kiosci su postavljeni u službenim prostorijama Policijske uprave zagrebačke na tri lokacije u Petrinjskoj 30, Heinzelovoj 98 te u prostorijama Policijske postaje Velika Gorica u Ulici Matije Magdalenića u Velikoj Gorici. 
 
Sve informacije su navedene na stranicama www.eid.hr
Šaljem Vam i video upute za aktivaciju:
eOsobne iskaznice Aktivacija elektroničke osobne iskaznice - YouTube.
MobileID Aktivacija mobileID osobne iskaznice - YouTube
Video prikaz prijave u sustav e-građani: MobileID prijava u e-Građani.

Stranica