VIDEO: Ceste nisu piste – neka ostanu sigurne

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto blic.jpg

Prometna nesreća sa smrtnom posljedicom

FOTO/VIDEO: PU zagrebačka
 
Povoljni vremenski uvjeti, na ceste su izmamili brojne ljubitelje motocikla i mopeda što ćemo iskoristiti kako bismo podsjetili na prometnu kulturu od životne važnosti. Policija podsjeća mopediste i motocikliste da se: kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju ukoliko imaju položeni vozački ispitom i potrebnu položenu kategoriju. Što se njihovih ljubimaca tiče vodite brigu oko njihove registracije, datuma važenja prometne dozvole kao i tehničke ispravnosti bez da sami ih preinačujete. Tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koristite zaštitnu k koju moraju imati i vozač i putnik  uz svu drugu opremu koja nije propisana, ali je preporučamo i korisna je posebno ukoliko se dogodi da ste jedan od sudionika u prometnoj nesreći. Neupitna je svrha zaštitna oprema s obzirom da ona ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice. Primarno mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugo.
 






Koristimo prigodu te posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje upravljaju motociklima i mopedima ili su na njima putnici. S ciljem zaštite mladih motorista i motociklista, prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmite sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi oni imali znanja, bili osposobljeni i zaštićeni u uvjetima kada su aktivni sudionici u prometu. Ne zanemarujmo  Ujedno i sigurnost putnika jer sve što vrijedi  i za vozača, vrijedi i za osobu uz njega. 
 
Najčešće greške koje povećavaju rizik:
 
- neprilagođena i nedopuštena brzina
- nenošenje propisane i homologirane zaštitne kacige na glavi ili njihovo često korištenje na nepropisan način
- kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila
- precjenjivanje vozačke sposobnosti i u isto vrijeme podcjenjivanje opasnosti u prometu
- pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika koji je namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera
- vožnja s neupaljenim svjetlima na vozilima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako „manju siluetu samog vozila i vozača“ u odnosu na druga vozila, još manje uočljiviji u prometu za druge
- upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima te često izvođenje preinaka na vozilima
- upravljanje prije stjecanja prava, odnosno bez položene određene kategorije
- uklanjanje blokade na mopedima.
 
Vozači automobila, u odnosu na vozače motocikala i mopeda pripazite da im ne oduzmete prednost prolaska jer precjenjujete svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjujete opasnosti u prometu. Prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, obratite pozornost na ovu kategoriju vozača, tako da vam se ne nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala. Vodite računa da su motocikli (a sve više i mopeda) vozila koja obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti relativno jako velika ubrzanja.
 
Savjeti i preporuke za vozače mopeda i motocikala:
 
- prije vožnje očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnuti
- uz zaštitnu kacigu, koristiti i drugu zaštitnu opremu  (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice)
- zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, odjenite svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima
- provjeriti tlak u gumama
- upaliti dnevno ili kratko svjetlo
- ne upravljajati pod utjecajem alkohola ili droga
- poštivati dopuštena ograničenja brzine
- prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste)
- prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga
- izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima
- prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera)
- ne voziti slalom između vozila
- kontrolirati svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispitivati i ne dokazivati mogućnosti svog mopeda ili motocikla, a posebice ne organizirati utrke na prometnicama
- predviđati poteze vozača (drugih) automobila
- voziti se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe
- voziti sredinom prometnog traka (iznimka je situacija kada se kreće kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika)
- poduzeti i sve drugo što je u njihovoj moći da budu sigurni u prometu.
 
 Jučer, 18. ožujka oko 17.20 sati u Sesvetama, 76-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 0,46 g/kg u organizmu upravljao osobnim automobilom marke Volkswagen zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Kašinske ceste u smjeru juga. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Bartola Kašića, skrenuo je u lijevo, a da prethodno nije propustio motocikl marke Honda kojim je iz suprotnog smjera, bez položenog vozačkog ispita „A“ kategorije i s isteklom registracijom, upravljao 30-godišnjak zadržavajući smjer kretanja za ravno. Nakon naleta, na mjestu događaja, vozač motocikla smrtno je stradao, a tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Tijekom obavljanja očevida promet se odvijao obilazno do 22.20 sati.

 

Stranica