Održana izvanredna konferencija za medije povodom događaja na prostoru odmorišta Desinec

Slika /PU_ZG/ilustracije/PUZ-logo.jpg

VIDEO: Tijekom organizirane preprate gostujućih navijača policija zbog odbijanja napada na sebe uporabila sredstva prisile i stavila masovno protupravno ponašanje pod nadzor

FOTO: Ilustracija

NADOPUNA

Danas, 22. svibnja u Policijskoj upravi zagrebačkoj održana je izvanredna konferencija za medije povodom događaja u zoni odmorišta Desinec. Na izvanrednoj konferenciji sudjelovali su sugovornici Damir Barić, zamjenik Glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost, Marko Rašić, načelnik Policijske uprave zagrebačke, Davor Posilović, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke te suradnici Mario Bencek, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije, Midhad Arifović, voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta kao i Dražen Diklić, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici.

Između ostaloga zamjenik Glavnog ravnatelja Damir Barić istaknuo je činjenice da su policijski službenici jučer, 21. svibnja u zoni odmorišta Desinec postupali prilikom narušenog javnog reda i mira u većem obimu od strane većeg broja navijača s ciljem uspostavljanja povoljnog stanja sigurnosti kao i u cilju zaštite života svih osoba koje su se nalazile na tom prostoru.  Zamjenik Barić zaključuje:  „Ništa nije davalo povoda da će se nešto ovakvo dogoditi, međutim kada je kolona vozila došla nasuprot postaje Desinec u jednom trenutku staju, blokiraju sva tri prometna traka, istrčavaju iz vozila i kreću u napad na policijske službenike.“ nadalje ističe i sljedeću bitnu činjenicu: „ U medijskom prostoru ima različitih natpisa koji imaju za cilj napraviti razdor između Hrvatske policije i građana, pa tako imamo natpis da je sinoć postupala Mamićevska policija, takve izjave policija smatra krajnje uvredljivim posebno u okolnostima kada je ozlijeđeno 20 policijskih službenika. Policija je sinoć radila svoj posao u cilju zaštite i uspostave narušenog javnog reda i mira, u cilju zaštite osobnog života, kolega i života svih tih napadača.“

„Navijači su palili pirotehnička sredstva, a potom ih uz ostale predmete bacali na policijske službenike, da bi se isto tako oglušili na više upozorenja i naredbi te intenzivirali izazivanje nereda i napada na policijske službenike zbog čega su isti bili primorani uporabiti sredstva prisile. Ispaljeno je i nekoliko hitaca s ciljem pozivanja u pomoć i zastrašivanja od strane policijskih službenika, dok su navijači čak u jedno službeno vozilo u kojem su se nalazili policajci ubacili zapaljenu baklju te je izbjegnuta tragedija.“- istaknuo je načelnik uprave Marko Rašić.

Načelnik Sektora Davor Posilović pojasnio je odredbe Zakona o sprječavanja nereda na športskim natjecanjima, ističući: „Klubovi imaju obavezu ostvarivanja  kontakta s navijačkim skupinama ali se često skupine ogluše“.

Dražen Diklić istaknu je: „Istražit će se sve okolnosti, čak štoviše sve sudionike ovog samog događaja“.

 -----------------------------------------------------------------------------------------

Dana 21. svibnja oko 21.35 sati, tijekom organizirane preprate oko 1.600 navijača HNK „Hajduk“ u autobusima, kombi vozilima i osobnim automobilima s utakmice u Zagrebu, samoinicijativno su stali na autocesti A1 kod odmorišta „Desinec“ i na taj način blokirali sve trake autoceste u smjeru Karlovca, a potom je, oglušivši se na njihova upozorenja i naredbe, nekoliko stotina njih napalo tjelesnom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda, policijske službenike iz više policijskih uprava koji su ih pratili.



Policijski su službenici radi odbijanja napada na sebe prema više osoba uporabili sredstva prisile, uključujući i vatreno oružje, nakon čega je praćena kolona ponovno stavljena pod nadzor. U tijeku je identifikacija i privođenje osumnjičenika za kaznena djela i prekršaje.
 

Do sada je utvrđeno da je došlo do ranjavanja, najvjerojatnije od vatrenog oružja, dvije osobe koje su neposredno sudjelovale u napadu na policijske službenike te je ozlijeđeno 10-tak policijskih službenika. Svi ozlijeđeni su izvan životne opasnosti.
 
Pri stavljanju događaja pod nadzor, promet je na toj dionici autoceste bio zatvoren i preusmjeren na alternativne pravce.
 

Očevid i kriminalističko istraživanje su u tijeku.

Stranica