Zagrebačka policija nastavlja s akcijom ciljano usmjerenom na grubo kršenje prometnih pravila

Slika /PU_ZG/ilustracije/policija natpis.JPG

Cilj akcije je osigurati građanima poštivanje javnog reda i mira uz inzistiranje na prometnoj kulturi svih sudionika u prometu

FOTO: Ilustracija
 
Na području Grada Zagreba u noći sa 13. na 14. listopada 2023. godine, provedena je akcija pojačanog nadzora u prometu i to u zonama trgovačkih centara i objekata brze prehrane prema vozačima koji svojim ponašanjem, načinom vožnje i kršenjem prometnih i drugih propisa remete javni red i mir. Vozači koji upravljaju modificiranim vozilima, tehnički neispravnim i raznim drugim motornim vozilima stvaraju buku te takvim načinom vožnje također remete javni red i mir i krše propise, posebice u cestovnom prometu.
 
Tijekom provođenja akcije, policijski službenici zaprimili su ukupno 18 dojava o kršenju prometnih propisa kao što su buka rada motora, „proklizavanje“ kotača i slično. Tijekom postupanja po zaprimljenoj dojavi da je na Slavonskoj aveniji na gornjoj etaži parkirališta trgovačkog centra okupljeno više vozila, policijski službenici zaista su zatekli okupljenih 50-tak vozila te utvrdili dva prekršaja. U jednom slučaju, vozilom bosanskohercegovačkih registarskih oznaka je upravljao 19-godišnji vozač bez položenog vozačkog ispita. Vozač je uhićen, smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu te će biti uz Optužni prijedlog doveden na Prekršajni sud u Zagrebu. U drugom slučaju, za vozilo marke VW Golf zagrebačkih oznaka kojim je upravljao 27-godišnjak utvrđena je tehnička neispravnost vozila odnosno nije imao prednju registarsku pločicu, naplaćena mu je novčana kazna u iznosu od 65 eura.  
 
Pojačanim postupanjem policijskih službenika u nadzoru prometa, odnosno kontrole vozila i vozača na području Grada Zagreba utvrđen je ukupno 161 prometni prekršaj.

Od ukupno 161 prometnog prekršaja utvrđeno je:
  • 28 prekršaja zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (pet vozača je uhićeno i  zadržana zbog provođenja žurnog prekršajnog postupka),
  • 55 prekršaja nepropisne brzine,
  • 14 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 13 prekršaja nepropisne uporabe mobitela,
  • 51 ostalih prekršaja.
Najveća zabilježena koncentracija alkohola u organizmu iznosi 2,03 g/kg kod 51-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom u Dankovečkoj ulici u Dubravi. Nešto manje, 2,01 g/kg alkohola u organizmu imao je 59-godišnjak koji je upravljao vozilom u Sesvetama u Dugoselskoj ulici.

Ujedno, podsjećamo da Policijska uprava zagrebačka u dane vikenda provodi akcije pojačanog postupanja u prometu s ciljem povećanja sigurnosti na cestama, a o kojima akcijama redovno izvješćujemo javnost njenom najavom, te u konačnici i provedenim rezultatima.

Stranica