Zagrebačka policija postupala- sud ih kaznio

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auti 6.jpg

Tri odvojena postupanja policije u prometu

U ponedjeljak, 25. svibnja 2020. godine u večernjim satima zatražena je intervencija policijskih službenika u Kustošijanskoj ulici zbog vozača pod utjecajem alkohola koji se zaustavio osobnim automobilom marke Fiat krapinskih registarskih oznaka na sredini kolnika, izašao iz njega te u ruci držao metalnu šipku i vikao na prolazećeg građanina. Dolaskom policijskih službenika, potvrđeni su navodi dojave te je uistinu i zatečen nesavjesni 46-godišnji vozač, koji je u vidno alkoholiziranom stanju narušavao javni red i mir. Vozač je priveden na kriminalističko istraživanje, kojom prilikom  mu je alkotestiranjem izmjerena koncentracija alkohola 2,54 g/kg u organizmu. Nadalje, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je više prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.
 
Osumnjičeni 46-godišnjak je uz Optužni prijedlog priveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu radi provođenja prekršajnog postupka. Sutkinja ga je proglasila krivim zbog vožnje pod utjecajem alkohola, upravljanja osobnim automobilom s isteklom vozačkom dozvolom, zbog ponašanja na naročito drzak i bezobrazan način prema građaninu, a kasnije prilikom privođenja i radi vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika. Također, proglašen je krivim i zbog toga što je na javnom mjestu imao metalnu šipku dužine 50 cm što je uznemirilo i uplašilo građane, ujedno je bio pod utjecajem alkohola te nije mogao shvatiti značenje svog postupanja odnosno vladati svojom voljom, a navedena šipka je pogodna za napad i nanošenje ozljeda.
 
Slijedom svih navedenih prekršaja, okrivljenom 45-godišnjaku je izrečena kazna zatvora u trajanju od 40 dana, uvjetno na 12 mjeseci i novčana kazna u iznosu od 9.885 kuna. 
 
Iste večeri, u ponedjeljak, 25. svibnja 2020. godine, prilikom kontrole prometa u Porečkoj ulici, policijski službenici uporabili su sredstva prisile, tjelesnu snagu, a potom i sredstva za vezivanje nad 42-godišnjim vozačem koji nije zaustavio osobni automobil prilikom policijske kontrole prometa. Nadalje, vozač je alkotestiran te je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,60 g/kg, a ujedno je utvrđeno da se radi o recidivistu. Osumnjičeni je smješten u posebnu prostoriju do otrježnjenja te priveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu zbog provođenja prekršajnog postupaka. I ovog nesavjesnog vozača, sud je proglasio krivim zbog počinjenih prometnih prekršaja te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 13.700 kuna i određena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od mjesec dana.
 
U subotu, 26. svibnja 2020.godine oko 1.30 sati, 21-godišnjak je upravljao osobnim automobilom, a kretao se Savskom cestom. Tijekom kontrole prometa zaustavljen je kod Veslačke ulice te je ovaj put, utvrđeno kako vozač upravlja pod utjecajem alkohola  (0,80g/kg) te bez položenog vozačkog ispita. I ovaj mladić je nakon otrežnjenja priveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu zbog počinjenih prometnih prekršaja. Sud mu je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 15.200 kuna.

FOTO: Ilustracija

Stranica