Zagrebačka policija tijekom vikenda evidentirala 389 prometnih prekršaja

Slika /PU_ZG/ilustracije/20200521_093542.jpg

Pod utjecajem alkohola od 2,30 g/kg skrivio prometnu nesreću pa pobjegao s mjesta događaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 9. do 12. rujna 2022. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 389 prometnih prekršaja, od čega 38 prekršaja vozača s alkoholom, 104 prekršaja nepropisne brzine, 40 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 32 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, 28 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 141 ostali prekršaj.
 
Najveća koncentracije alkohola zabilježena je kod 36-godišnjeg vozača. Naime, 9. rujna otprilike pola sata prije ponoći, za vrijeme dok je u krvi imao 2,30 g/kg alkohola, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Paške ulice u smjeru zapada. Dolaskom do kućnog broja 34 Kornatske ulice nije prilagodio brzinu kretanja vozila stanju i osobinama ceste te je naletio na zaštitni metalni stupić. Nakon prometne nesreće nastavio se kretati Paškom ulicom u smjeru istoka, a zatim zapadnim kolnikom Heinzelove ulice prometnom trakom za skretanje u desno. Dolaskom do stupa javne rasvjete nije svoje vozilo u kretanju držao na sredini obilježene prometne trake, već je skrenuo u desno gdje je naletio na rubni kamen sa zapadne strane zapadnog kolnika Heinzelove ulice. Niti tada se nije zaustavio već je nastavio kretanje mekim terenom gdje je potom naletio na stablo na otoku s jugoistočne strane parkirališnog prostora u Heinzelovoj ulici. Nakon nesreće bez zaustavljanja je napustio mjesto događaja, a da o sebi i vozilu oštećenim vlasnicima nije ostavio podatke. Nedugo potom, u blizini mjesta događaja, policijski službenici pronašli su osumnjičenog te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama testirane su četiri osobe - test negativan.
 
Od 38 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod sedam vozača (18,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je šest mladih vozača (15,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, četiri su osobe smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a isto toliko je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica