Zbog prekršaja počinjenih u prometu odvedeni na sud

U petak, 28. srpnja 2023. godine, u 12.20 sati u Zagrebu, na raskrižju Ulice III. Struge i Čulinečke ulice, tijekom nadzora prometa policijski službenici zaustavili su osobni automobil sisačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 48-godišnjak. Obavljenim provjerama je utvrđeno kako je 48-godišnjak vozilom upravljao pod utjecajem alkohola (2,92 g/kg). Osumnjičeni muškarac je uhićen i odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1320 eura.
 
Istog dana, 28.  srpnja 2023. godine u 19.50 sati, u Zagrebu, I. Kozari put, tijekom nadzora prometa policijski službenici zaustavili su 18-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom karlovačkih registarskih oznaka. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita i da tijekom vožnje nije koristio sigurnosni pojas. Nadalje, osumnjičeni kod sebe nije imao prometnu dozvolu i osobnu iskaznicu ili bilo koji drugi važeći dokument temeljem kojeg bi se utvrdio njegov identitet. Osumnjičeni 18-godišnjak je uhićen i odveden na Općinski prekršajni sud  u Zagrebu gdje mu je izrečena ukupna novčana kazna u iznosu od 635 eura.
 
U subotu, 29. srpnja 2023. godine oko 11 sati, u Sesvetama je maloljetnik, prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom, odnosno bez položenog vozačkog ispita bilo koje kategorije, upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Sesvetskom cestom u smjeru istoka. Dolaskom do kućnog broja 20, tijekom usporenog kretanja po kolniku zbog prometne gužve, vrijeđao je policijske službenike koji su se u tom trenutku nalazili u službenom vozilu te su se kretali iz suprotnog smjera. Nakon toga, policijski službenici su maloljetniku koji je upravljao vozilom davali zvučne i svjetlosne signale kako bi se zaustavio, a što on nije učinio već je povećao brzinu i nastavio vožnju Sesvetskom cestom u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja sa Glavnom ulicom, gdje se prometom upravlja semaforima, prošao je na crveno svjetlo na semaforu bez da je smanjio brzinu kretanja vozila. Prolaskom kroz više ulica i dolaskom do Popovečke ceste kod kućnog broja 73, nije vozilo u kretanju držao što bliže desnom rubu kolnika, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvjete prometa te na stanje i osobine ceste, a da ne ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti. Tada je skrenuo na lijevu stranu kolnika i naletio na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka koji se kretao iz suprotnog smjera u smjeru sjevera. Nakon prometne nesreće je maloljetnik napustio mjesto prometne nesreće, a da s drugim sudionikom nije popunio i potpisao Europsko izvješće, niti je na drugi način ostavio svoje osobne podatke i podatke o vozilu. Policijski službenici su nedugo potom pronašli maloljetnika i vozilo kojim je upravljao. Zbog grubog kršenja prometnih propisa, vrijeđanja policijskih službenika  i opasnosti od ponavljanja prekršaja, policijski službenici su maloljetnika odveli na Općinski sud u Sesvetama.

Stranica