Županijska skupština Zagrebačke županije jednoglasno usvojila Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području grada Zagrebačke županije za 2023. godinu

Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2024/SRPANJ/naslovna.png

U srijedu, 3. srpnja na 15. sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije, od strane zastupnica i zastupnika jednoglasno je prihvaćeno Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2023. godini

FOTO: Ilustracija
 
Razmatranju i usvajanju Izvješća prethodila je rasprava po radnim tijelima Županijske skupštine Zagrebačke županije kada je isto i prezentirano, da bi temeljem ostvarenih rezultata i sigurnosnih pokazatelja bilo i zadovoljno pozdravljeno i konačno na sjednici i usvojeno od članova Županijske skupštine Zagrebačke županije.

U tom kontekstu, sjednici skupštine nazočio je i zamjenik načelnik Policijske uprave zagrebačke Danijel Blaić kako bi u eventualnoj diskusiji, dao dodatna pojašnjenja vezano uz izviješće. 

Inače, temeljem ostvarenih rezultata i drugih sigurnosnih pokazatelja, Policijska uprava zagrebačka cijeni, a što je i prezentirano na radnim tijelima, da je opće stanje sigurnosti 2023. godine bilo povoljno i dobro. Isto tako dobro i zadovoljavajuće bilo je stanje i kretanje kriminaliteta, stanje javnog reda i mira kao i stanje sigurnosti u cestovnom prometu.

Podsjećamo, stopa kriminaliteta na području Policijske uprave zagrebačke 1.323 kaznenih djela na 100.000 stanovnika, što  ovu policijsku upravu po ugroženosti u odnosu na druge policijske uprave u Republici Hrvatskoj stavlja na petnaesto mjesto od dvadeset policijskih uprava.

U tom smislu, Zagrebačka županija je u odnosu na druge policijske uprave odnosno županije i dalje gotovo na statističkom začelju (oko 850 kaznenih djela na 100.000 stanovnika), što statistički, Zagrebačku županiju svrstava u (naj)sigurnije županije odnosno regije u Republici Hrvatskoj. Podsjećamo, Zagrebačka županija šesta je po veličini županija u zemlji, a po broju stanovnika treća hrvatska županija (iza Grada Zagreba i Splitsko - dalmatinske županije).

Prošle 2023. godine na području Zagrebačke županije, zabilježili smo 2.827 kaznenih djela te unatoč blagom porastu u odnosu na godinu dana ranije, još uvijek je to oko 2 posto manje kaznenih djela u odnosu na prosjek zadnjih deset godina. Učinkovitost policije u smislu riješenosti kaznenih djela od 70,6 posto (za 3,2 posto više nego 2022. godine) bila je najbolja u posljednjih 20-tak godina.

Možemo istaknuti kako su najteža kaznena djela u području kaznenih djela protiv života i tijela (ubojstva i pokušaji ubojstva), sva bila riješena. Unutar imovinskog tj. općeg kriminaliteta, bilježilo se smanjenje provalnih krađa u domove (za 7,6 posto), a radi se o kaznenim djelima koja u velikoj mjeri utječu na subjektivan osjećaj sigurnosti naših građana, a što se pripisuje preventivnim aktivnostima policije ali i razvoju samozaštitne kulture građana, kao i na veću učinkovitost ukupno gledajući, u rješavanju kaznenih djela općeg kriminaliteta za 4,9 posto.

Također, tijekom 2023. godine zahvaćeno je više kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta (139,4 posto) i više kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta (13,9 posto), što govori o dobrom radu policije glede „tamne brojke kriminaliteta“  na otkrivanju i procesuiranju i ove vrste kaznenih djela.

Za istaknuti je kako je tijekom 2023. godine otkriveno i utvrđeno  470,0 posto više kaznenih djela protuzakonitog ulaženja kretanja i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma što također govori o dobrom radu policije na otkrivanju i procesuiranju ove vrste kaznenih djela, a upravo ova postupanja u sebi imaju niz drugih pratećih kaznenih djela, kao i postupanja u socijalnom smislu i zaštiti ljudskih prava.
 
Što se tiče javnog reda i mira, ni prošle 2023. godine, na području grada Zagrebačke županije nije bilo grubog narušavanja javnog reda i mira, niti narušavanja javnog reda i mira u većem obimu kojim bi se remetio normalan rad i život naših građana. Na području Zagrebačke županije bila su evidentirana 2.932 prekršaja, 23,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu, što jest rezultat aktivnosti u postupanju policije ali i njezine vidljivosti na terenu.
 
Vezano za promet, tijekom 2023. godine smrtno stradalo 17 osoba (inače, najmanji broj smrtno stradalih u zadnjih 5 godina) što je za  8 osoba manje nego 2022. godine, a manje je bilo i teže ozlijeđenih osoba za 15,0 posto. I dalje se  najteže prometne nesreće događaju prvenstveno zbog neprilagođene i nepropisne brzine kao i vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Zaključno, iz trenda kretanja analitičko - statističkih pokazatelja, vidljivo je kako je Policijska uprava zagrebačka spremna odgovoriti na sve zahtjeve vremena u kojem živimo i djelujemo. Policijska uprava zagrebačka i dalje će razvijati sigurnosnu kulturu te svojim aktivnostima zadržati stanje sigurnosti na optimalnoj razini na dobrobit svih naših građana.

Inače, policijske postaje u zagrebačkoj županiji su „policijske uprave u malom“ jer obavljaju i upravne poslove, poslove prometa i granične policije, pa uz uložen trud svih dionika unutar zajednice, pa tako i građana vezan za stanje sigurnosti, ovi su pokazatelji vrijednost koja se pripisuje i radu policije te kao što je rečeno, suradnji s tijelima Zagrebačke županije i suradnji s tijelima lokane uprave.
 
Uostalom, sigurnost regije poput Zagrebačke županije, nije bitna samo za tu županiju nego predstavlja i statistički prilog povoljnom stanju sigurnosti MUP-a RH, sve u interesu sigurnijeg, time i kvalitetnijeg života svih naših građana.

 
 

Stranica