Tiskovna – 1. lipnja 2009.za 25. do 31. svibnja

PN S POGINULIM OSOBAMA – u jednoj nesreći poginula je jedna osoba. U petak 29. svibnja oko 16,50 sati u Turopoljskoj ulici u Velikoj Gorici poginula je 51 – godišnja vozačica osobnog automobila marke „shevrolet aveo“ zagrebačkih reg. oznaka. Na „aveo“ je, za vrijeme dok su bili uključeni svjetlosni i zvučni signalni uređaji koji su najavljivali dolazak vlaka, naletio vlak koji je prometovao na relaciji Sisak Zagreb.

PN S POGINULIM OSOBAMA – u jednoj nesreći poginula je jedna osoba.

U petak 29. svibnja oko 16,50 sati u Turopoljskoj ulici u Velikoj Gorici poginula je 51 – godišnja vozačica osobnog automobila marke „shevrolet aveo“ zagrebačkih reg. oznaka. Na „aveo“ je, za vrijeme dok su bili uključeni svjetlosni i zvučni signalni uređaji koji su najavljivali dolazak vlaka, naletio vlak koji je prometovao na relaciji Sisak Zagreb.

U svibnju je poginulo šest osoba, dok je u cijelom svibnju 2008. poginulo 15.
Tijekom 2009. poginulo je 28 osoba, dok je u prvih pet mjeseci 2008. poginulo ukupno 50 osoba.

DAN LJUBAZNOSTI U PROMETU
preventivna akcija

Molimo novinare svih medija da na terenu poprate akciju „Dan ljubaznosti u prometu 2009.“

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2006. – 2010. godine te godišnjeg Plana rada Policijske uprave zagrebačke, Odjel za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i AK Siget, po trinaesti puta organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“.

S ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, održava se povodom dana Grada Zagreba.

Od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: „Hvala“ ili da se osmjehnu. Osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji.

Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo.

Naravno, želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice, no to je proces koji traje.

Dakle, u utorak 2. lipnja 2009. godine u vremenu od 10,00 do 14,00 sati šezdesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Podsjetit ćemo vas na rezultat prošlogodišnje akcije kada je od ukupno 19.202 evidentirana vozača 51 posto propustilo pješake, čime je prekinuta pozitivna tendencija povećavanja broja savjesnih vozača. Naime, prve godine održavanja akcije (1997) broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao do 2007, kada je broj savjesnih bio 56,53 posto.

Na posebnim obrascima bilježit ćemo registarske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih ćemo „izvući“ 10 vozača koji će biti nagrađeni.

Nagrade dodjeljuje Turistička zajednica Grada Zagreba kao suorganizator akcije te Autoklub Siget.

Predstavnike medija pozivamo i da u srijedu 17. lipnja 2009. u 12,00 sati u AK Siget (Zagreb, Siget 17) prisustvuju podjeli nagrada.

Nagrade će desetorici „izvučenih“ vozača uručiti predstavnici Turističke zajednice Grada Zagreba i Autokluba Siget.


Stranica