Postupanje policije za Martinje



U prvih deset mjeseci 2009. u odnosu na isto razdoblje prošle godine na području PU zagrebačke:
  •             obavljeno je 12.517 očevida (6,75 posto manje), ukupno su ozlijeđene 4.153 osobe (7,04 posto    više), od kojih 566 teško (11 osoba ili 1,98 posto više), a 3.587 lakše (276 osoba ili 8,34 posto više).
  •            poginulo je 80 osoba, odnosno 21 osoba ili petina manje.
  •            u jednom danu prosječno je obavljen očevid 41 prometne nesreće u kojima su dvije osobe teško   ozlijeđene, a 12 lakše, dok je svaka četiri dana poginula jedna osoba.
Najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama je brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola.
 
            BRZINA

Brzina je uzrok skoro svake četvrte prometne nesreće, odnosno u 2.883 nesreće ili 23,03 posto od ukupnog broja nesreća,

Zbog brzine je poginulo više od polovice osoba, odnosno 47 osoba ili 58,75 posto od ukupnog broja poginulih.

Utvrdili smo preko 40.000 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, odnosno prosječno skoro svaki četvrti od ukupno utvrđenih 165.248 prometnih prekršaja bio je prekršaj prekoračenja brzine.

 
            ALKOHOL

Vozači pod utjecajem alkohola sudjelovali su prosječno u svakoj sedmoj prometnoj nesreći.

U 26 od ukupno 71 nesreće s poginulim osobama ili u 36,61 posto, osoba koja je izazvala nesreću imala je nedopuštenu koncentraciju alkohola i to do 0,5 promila niti jedna osoba, od 0,5 do 1,0 promila četiri, od 1,0 do 1,5 promila također četiri i preko 1,5 promila 18 osoba.

Utvrdili smo preko 7.100 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili odbijanja provjere na alkohol, koje su u većini prekršaja počinile mlade osobe (dvije trećine), odnosno osobe u dobi do 30 godina.

Kada su u pitanju najteži prekršaji, a osobito prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola policija uz mjere propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama prema vozaču pod utjecajem alkohola, sukladno Prekršajnom zakonu, primjenjuje i posebne mjere, odnosno:
 
  • donosi naredbu o smještaju vozača pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju – najduže na 12 sati ili
  • uhićuje i uz optužni prijedlog privodi sucu.

            Vozače koji ponavljaju „najteže“ prometne prekršaje (tzv. recidivisti), uhićujemo i uz optužni prijedlog privodimo nadležnom sudu.

            U prvih devet mjeseci tekuće godine na području PU zagrebačke iz navedenih razloga sudu je privedeno skoro 1.500 osoba, od kojih dvije trećine zbog vožnje s koncentracijom alkohola preko 1,5 promila. Za više od jedne trećine sud je umjesto novčane kazne izrekao kaznu zatvora u trajanju od 10 do 50 dana (maksimalno moguće 60 dana), a ostalima su izrečene novčane kazne prosječno od 5.000 do 10.000 kuna te zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju prosječno od 6 do 15 mjeseci.

            Ove godine Martinje - praznik krštenja mladog vina pada u srijedu, pa očekujemo da će se krštenja mladog vina u najvećem broju obavljati tijekom vikenda, a prema našim evidencijama upravo su dani vikenda kritični dani u tjednu, jer se tada događa najveći broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

            Upravo stoga ćemo, i kroz redovitu službu i kroz posebne akcije, pojačati postupanje prema vozačima koji ne poštuju temeljne norme sigurnog odvijanja prometa.
 

            Vozačima koji konzumiraju alkohol savjetujemo:

  • ne sjedajte za upravljač vozila,
  • osigurajte si prijevoz,
  • razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće,
  • ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,
  • ne činite u ime sv. Martina ono s čime svetac nije imao nikakve veze i zbog čega bi kasnije požalili,
  • imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu.
 

            Kako bi ih dodatno educirali i upoznali s odredbama važećih propisa vezanih za vožnju i alkohol, odnosno mogućim posljedicama, vozačima ćemo dijeliti promidžbene letke.





Stranica