Preventivna akcija "Mir i dobro"

Slika PU_ZG/slike/tiskovna/11.12.09/petarde-m.jpg

Foto: PU zagrebačka

U prostorijama Policijske uprave zagrebačke 11. prosinca je održana konferencija za medije preventivne akcije "Mir i dobro" - za veselje, ljepše i svečanije blagdane. Ministarstvo unutarnjih poslova već tradicionalno akciju provodi od 1993. godine uoči božićnih i novogodišnjih blagdana s ciljem povećanja opće sigurnosti građana i postizanja zadovoljavajuće razine javnog reda i mira. Ovom akcijom upozorava se građane na opasnosti zloporabe oružja, streljiva, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava i improviziranih eksplozivnih naprava kućne izrade čija je zloporaba posebno izražena u predblagdansko vrijeme. Predstavnicima medijima obratili su se i apelirali na međusobnu suradnju Zoran Ničeno, načelnik uprave policije u Ravnateljstvu policije, Dijana Vican državna tajnica Ministrastva zannosti, obrazovanja i športa i Maja Gabelica Šupljika zamjenica pravobraniteljice za djecu i Augustin Pavičić Inspektor Inspekcije za proizvodnju i promet eksplozivnih tvari.

- Većina poslova akcije provoditi će se u razdoblju od 14. prosinca 2009. do 8. siječnja 2010. a provodi se kroz razne aktivnosti policije. Danas predstavljamo uporabu pirotehničkih sredstava u predblagdansko vrijeme. Cilj nam je što kvalitetnije i intenzivnije komunicirati s medijima odnosno građanima, tijelima državne uprave i lokalne samouprave ukratko cijelom društvenom zajednicom i prevenirati opasnosti koje sa sobom nosi uporaba pirotehničkih sredstava - rekao je Zoran Ničeno.

U proteklih 15 godina od posljedica uporabe ubojitih sredstava smrtno je stradalo 18 osoba dok zadnje tri godine na sreću nisu zabilježeni takvi slučajevi.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uputilo je vrtićima, osnovnim i srednjim školama dopis odnosno apel na oprez, pozornost i nadzor djece kada su u pitanju pirotehnički proizvodi. Kao što je poznato pirotehnički proizvodi su šarenih boja i samim time privlače i plijene pozornost djece. Dječju znatiželju ne treba zatomljavati već uz pomoć roditelja usmjeravati u pravom smjeru – upozorila je Dijana Vican.


Stranica