Prijetnja, poticanje na prijetnju

Slika PU_ZG/slike/mup/privodjenje.JPG

Izvješćujemo vas da su policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta PU zagrebačke, u suradnji s policijskim službenicima VIII. PP Zagreb 21. 12. 2009. godine proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (57 i 28) osumnjičenih za počinjenje dva kaznena djela prijetnje opisana u čl. 129. st 3. KZ-a na štetu T.K., redovnog profesora Sveučilišta u Zagrebu

Izvješćujemo vas da su policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta PU zagrebačke, u suradnji s policijskim službenicima VIII. PP Zagreb 21. 12. 2009. godine proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (57 i 28) osumnjičenih za počinjenje dva kaznena djela prijetnje opisana u čl. 129. st 3. KZ-a na štetu T.K., redovnog profesora Sveučilišta u Zagrebu.

Stariji počinitelj osumnjičen je za počinjenje kaznenog djela prijetnje i kaznenog djela poticanje na počinjenja kaznenog djela, dok je mlađi počinitelj osumnjičen za počinjenje kaznenog djela prijetnje. Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da je 27. kolovoza 2008. godine oko 10 sati u Zagrebu, u pothodniku koji spaja Aveniju Marina Držića i Ulicu Cvijete Zuzorić stariji osumnjičeni muškarac , u namjeri da ga prestraši i uznemiri, presreo oštećenog profesora i izrekao mu verbalnu prijetnju. Motiv za počinjenje ovog kaznenog djela bili su problemi koje je imala njegova kćerka , studentica fakulteta na kojem predaje profesor, budući ista niti nakon 20-ak pokušaja nije uspjela položiti ispit iz njegovog kolegija. Dana 17. ožujka 2009. godine stariji osumnjičeni je od svog zaposlenika mlađeg osumnjičenog zatražio da zastraši profesora i zalije ga građevinskom bojom, budući njegova kćerka i nakon izrečenih verbalnih prijetnji profesoru i dalje nije uspijevala položiti ispit. Zaposlenik je pristao, a stariji osumnjičeni mu je 18. ožujka 2009. godine oko 10 sati donio plastičnu kantu zapremine 5 litara djelomično napunjenu građevinskom bojom, a zatim ga svojim osobnim automobilom odvezao u blizinu profesorovog stana, gdje je parkirao automobil. Iz vozila su zajedno motrili i čekali njegov dolazak. Kada je isti oko 12,40 sati izišao iz stambene zgrade, stariji osumnjičeni je dao znak mlađemu. Ovaj je iz automobila uzeo kantu s bojom i trčeći se uputio za profesorom , sustigao ga na nogostupu u Lastovskoj ulici kod kbr 23, prišao mu s leđa, odgurnuo ga rukom i na njega bacio kantu s bojom koja mu se razlila po odjeći. Mladića je s mjesta događaja odvezao stariji osumnjičeni svojim automobilom. Dvojica osumnjičenih muškaraca uz kaznenu su prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili opisana kaznenih djela 21. 12. 2009. godine dovedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.
 
Kriminalističko istraživanje time nije okončano, budući su na štetu istog profesora počinjeni slični napadi 10. lipnja 2009. godine kada je fizički napadnut drvenom letvom od strane NN osobe, kojom prilikom je lakše ozlijeđen. Nakon toga je 19. lipnja 2009. godine primio pseudoanonimno prijeteće pismo, a 18. prosinca 2009. godine profesor je još jednom fizički napadnut, kojom prilikom je zadobio tešku tjelesnu ozljedu. Kriminalističko istraživanje vezano uz počinjenje tih kaznenih djela je u tijeku.


Stranica