Dan ljubaznosti u prometu 2010.

U utorak, 1. lipnja 2010. Odjel za sigurnost cestovnog prometa je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i AK Siget po četrnaesti put organizirao preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu“, koja se održava povodom dana Grada Zagreba.

 


 
POZIV

novinarima na dodjelu nagrada savjesnim vozačima

  u srijedu, 16. lipnja 2010. u 12 sati

  AK Siget, u Zagrebu, Siget 17

 
 
 

U utorak,  1. lipnja 2010. Odjel za sigurnost cestovnog prometa je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i AK Siget po četrnaesti put organizirao preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu“, koja se održava povodom dana Grada Zagreba.

Šezdesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset je pješačkih prijelaza pratilo poštuju li vozači prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Od ukupno 21.091 evidentiranog vozača , 62,25 posto propustilo je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2009. godine povećanje broja savjesnih vozača za 1,32 posto.

Tako je nastavljena tendencija povećavanja broja savjesnih vozača. Naime, prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Jedini izuzetak bila je 2008. kada je broj savjesnih vozača bio 5 posto manji u odnosu na 2007. (51 u odnosu na 56 posto).

 

Vozači su najviše propuštali pješake, odnosno postupali u skladu s važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama na sljedećim raskrižjima :

 

- 95,64 posto na Trgu kralja Tomislava kod ulaza u Glavni kolodvor,

- 86,14 posto na raskrižju Ilice i Mesničke,
- 76,16 posto na raskrižju Tesline iGajeve,
 
a najmanje:
 
- 24,39 posto na raskrižju ulice Zvonimira i Kušlanove,
- 32,38 posto na raskrižju Palmotićeve i Šenoina i

- 46,46 posto na raskrižju ulice Kneza Lj. Posavskog i Fabkovićeve.

 

Krajnji cilj akcije je u gradu Zagrebu osjećati se sigurnije i ugodnije, dok rezultati više nego zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama.

 

Iz skupine savjesnih vozača prema registracijskim oznakama izvukli smo ih 10. Njima će se u srijedu, 16. lipnja 2010. u 12 sati na prigodnoj svečanosti u AK Siget (Zagreb, Siget 17) uručiti pismene pohvale te prigodne nagrade Turističke zajednice Grada Zagreba i AK Siget.

Za provođenje ove preventivne akcije nisu potrebna velika financijska sredstva, planovi ili suglasnosti, ali je potrebna medijska potpora. Stoga se nadamo da ćete nas, kao i prošlih godina, pratiti i na dodjeli nagrada savjesnim vozačima te svojim izvješćima pozitivno utjecati na ponašanje svih sudionika u prometu, odnosno na povećanje kulture i ljubaznosti u prometu.
 
 


Stranica