Dogovor za počinjenje kaznenih djela i krivotvorenje novca

Dana 20/21. 8. ove godine službenici VI PP Zagreb proveli su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana starosti 23, 25, 20 i 20 godina zbog kaznenih djela „Dogovor za počinjenje kaznenih djela“ ( čl. 332 st. 1 KZ) i „Krivotvorenje novca“ (čl. 274 st. 1 KZ-a u svezi čl. 89. st. 22 KZ-a).

Dana 20/21. 8. ove godine službenici VI PP Zagreb proveli su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana starosti 23, 25, 20 i 20 godina zbog kaznenih djela „Dogovor za počinjenje kaznenih djela“ ( čl. 332 st. 1 KZ) i „Krivotvorenje novca“  (čl. 274 st. 1 KZ-a u svezi čl. 89. st. 22 KZ-a).

Tijekom krim istraživanja utvrđeno je da su se navedena četvorica u petak, 13.8. u iznajmljenom stanu, u kojem neprijavljeno borave dvojica osumnjičenih na području naselja Špansko, dogovorili  da će počiniti kazneno djelo „Krivotvorenje novca“ iz čl. 274 st. 1 KZ-a, na način da će izrađivati lažni novac i stavljati ga u optjecaj. Nakon toga su od 13. 8. do 19. 8. u istom stanu uporabom neutvrđenog višenamjenskog kombiniranog uređaja (printer, skener i fotokopirka koji se nalazio na trenutnom zaduženju i korištenju jednog osumnjičenog; inače vlasništvo tvrtke iz Zagreba), u prethodno stvorenoj namjeri da si pribave protupravnu imovinsku korist izradili lažni novac s ciljem da ga stave u optjecaj. Fotokopirali su tri različite originalne novčanice  i plasirali ih na više prodajnih mjesta u gradu.

Utvrđeno je da su jednu novčanicu stavili u optjecaj  u ponedjeljak, 16. kolovoza, u kiosku prilikom kupovine cigareta ali je zaposlenica u kiosku posumnjala u vjerodostojnost navedene novčanice koju joj je prethodno predao osumnjičeni te o tome izvijestila policijske službenike. Prilikom uhićenja osumnjičenog 25-godišnjaka isti je kod sebe posjedovao ukupno 26 krivotvorenih novčanica. Pretragom iznajmljenog stana pronađena je još jedna sumnjiva novčanica veći broj  ostataka papira formata A4 na kojem nedostaju upravo formati papira s kojeg su izrezivane skenirane novčanice.

Pronađene novčanice biti će dostavljene na vještačenje u Nacionalni centar za borbu protiv krivotvorenja Hrvatske narodne banke.

Sva četvorica su kazneno prijavljeni dok su zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke dvojica od četvorice uz kaznenu prijavu prepraćeni dežurnom Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu.

Policijski službenici VI PP Zagreb, PU Zagrebačke provode daljnje kriminalističko istraživanje u svezi pronalaska ostalih mjesta stavljanja u optjecaj izrađenih novčanica u apoenskim vrijednostima od 200,00 kuna

 


Stranica