VIDEO - Krim obrada: razbojništva i prikrivanja

Slika PU_ZG/slike/2011/obrade/11.3/1_m.jpg

 

Foto: PU zagrebačka

Policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta Sektora kriminalističke  policije Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri ženske osobe zbog osnovane sumnje da su počinile dva kaznena djela razbojništva  na štetu financijske institucije sa sjedištem u Splitu i dva kaznena djela prikrivanja.

Prvo razbojništvo dogodilo se u Novom Zagrebu 25. studenog prošle , a drugo prvog ožujka ove godine u Maksimiru. Prvoosumnjičena je razbojništvo u studenom izvršila sama, dok je trećeosumnjičena počinila kazneno djelo prikrivanja.  Razbojništvo u ožujku izvršile su prvo i drugoosumnjičene, a trećeosumnjičena je počinila kazneno djelo prikrivanja.

Prvoosumnjičena je rođena 1963., drugoosumnjičena 1961., a trećeosumnjičena 1962. godine.

 

I.

U četvrtak, 25. studenog 2010. godine oko 18,18 sati prema unaprijed stvorenoj namjeri s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari prvoosumnjičena je došla u blizinu banke na Laništu. Putem mobitela nazvala je trećeosumnjičenu (zaposlenicu banke). Kada je saznala da je  banka pred zatvaranjem, maskirala se kapom s prorezima za oči i kapuljačom od jakne koju je stavila preko glave i ušla u poslovnicu.  Prišla  je djelatnici (trećeosumnjičenoj) i uperila plastični pištolj u nju.

Prvoosumnjičena je naredila njemu i ostalim djelatnicima banke  da legnu na pod banke što su i učinili. Jednom od djelatnika naredila je da joj preda sav novac, koji joj je, uplašen za život, to i učinio. Zatim je sve njih zaključala u jednoj od prostorija i pješice otišla do autobusne stanice, a materijalna šteta u ovom razbojništvu iznosila je oko 202 000 kuna.

Prvoosumnjičena je istog dana navečer stupila u kontakt mobitelom s trećeosumnjičenom. U razgovoru joj trećeosumnjičena daje do znanja da ju je prepoznala. Tri dana kasnije prvoosumnjičena trećeosumnjičenoj predaje 100 000 kuna u zamjenu za prikrivanje identiteta.   

 

II.

Drugo razbojništvo dogodilo se u utorak ,1. ožujka, oko 17 sati. Prema unaprijed stvorenoj namjeri s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari prvo i drugoosumnjičena došle su u blizinu poslovnice banke u Maksimirskoj i promatrale situaciju unutra.

Nakon što su se uvjerile da u banci osim djelatnika i zaštitara nema nikoga, djelomično su se maskirale kapama i šalovima i ušle.

Prvoosumnjičena je uperila plastični pištolj u djelatnicu, primila ju za ruku i gurala prema šalterima. Tamo je drugoj djelatnici naredila da joj preda novac, što je ova u strahu za život i napravila.

U međuvremenu drugoosumnjičena je zaštitaru naredila da legne na pod i razoružala ga. Zatim su došle do sefa i uzele iz njega novac (oko 700 000 kuna) te  sve unutra prisutne odvele u stražnje prostorije, zaključale banku i otišle do tramvajske stanice.

Par dana kasnije prvoosumnjičena opet stupa u kontakt s trećeosumnjičenom i u toyoti (vlasništvo trećeosumnjičene) predaje joj 185 000 kuna  u zamjenu za prikrivanje njenog identiteta kao počiniteljice kaznenog djela.

Sve tri osumnjičene su, nakon dovršenog krim istraživanja, odvedene u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.



Stranica