Priopćenje - zlouporaba opojnih droga

Slika PU_ZG/zapljena-droge-m.jpg

FOTO: Zaplijenjena droga

Dana 13. kolovoza 2011. godine policijski službenici Odjela kriminaliteta droga PU Zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 8 hrvatskih državljana starosti od 27 do 43 godine, za koje se osnovano sumnja da su sudjelovale u krijumčarenju i preprodaji  droge kokain kojom prigodom je zaplijenjeno ukupno 1 kilogram opojne droge kokain, 1 kilogram smjese za miješanje s kokainom radi dobivanja na masi „punilo“,  i novčani iznos od 40.700 EURA i 4.600 kuna za koje se osnovano sumnja da su pribavljeni preprodajom droge.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su 43-godišnji hrvatski državljanin i njegova 43-godišnja supruga organizirali nabavku većih količina opojne droge kokain u Nizozemskoj, te su za isporuku i krijumčarenje kokaina u Republiku Hrvatsku angažirali petoricu hrvatskih državljana starosti od 27 do 38 godina, od kojih je svaki imao svoju ulogu tijekom krijumčarenja.

Tijekom srpnja i kolovoza ove godine 43-godišnji supružnici dogovorili su isporuku 2 kilograma droge kokain i „ punila“ te su za kupoprodaju u Nizozemskoj angažirali 27-godišnjaka, dok su, uz pomoć 31-godišnjaka, angažirali 38-godišnjaka radi prijevoza kupljenog kokaina iz Nizozemske na područje Republike Hrvatske. Kada je 27-godišnjak preuzeo samo 1 kilogram droge kokain i „punilo“, te ih predao 38-godišnjaku, zajedno s preostalim novčanim iznosom od 40.500 EURA, koje je isti sakrio u svoj automobil,i uputio se u RH. Međutim tijekom krijumčarenja opojne droge došlo je do promjene u krijumčarenju opojne droge preko granice te ona nije stigla na ciljano odredište u Republici Hrvatskoj.

U subotu, 6. kolovoza na graničnom prijelazu Harmica prigodom ulaska u Republiku Hrvatsku uhićeni su 38-godišnji i 31-godišnji hrvatski državljani, svaki u svojem automobilu, a pretragom automobila 38-godišnjeg hrvatskog državljanina pronađeno je 40.500,00 EURA i manja količina droge kokain, dok je pretragom 31-godišnjeg osumnjičenika pronađena manja količina droge marihuana.

Budući da 31-godišnji i 32-godišnji osumnjičenici nisu isporučili prokrijumčarenu opojnu drogu kokain 43-godišnjaku, on je zajedno s 27-godišnjim osumnjičenikom 10. kolovoza na području Trogira oteo 31-godišnjaka koji je organizirao prijevoz droge preko granice Republike Hrvatske, te ga je s 27-godišnjakom fizički napadao i pokušavao prisiliti da mu isplati novčani iznos od 100.000 EURA kao vrijednost izgubljene dobiti od krijumčarenja droge kokain.

Međutim, osumnjičeni su istoga dana u popodnevnim satima uhićeni u Zagrebu, a naknadno i 43-godišnji supružnici, 43-godišnjak, 38-godišnjak, te 31-godišnjak, dok je 12. kolovoza uhićen i 32-godišnjak kod kojega je pretragom obiteljske kuće temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu pronađen 1 kilogram opojne droge kokain i 1 kilogram „punila“ tj. smjese za dobivanje na masi opojne droge kokain.

Nakon kriminalističkog istraživanja protiv 8 osoba podnesena je kaznena prijava zbog krijumčarenja i preprodaje droge, a protiv 2 osobe i kaznena prijava zbog kaznenog djela otmica te je dana 12. kolovoza 5 osoba, a 13. kolovoza 1 osoba privedena u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.

Vrijednost zaplijenjene opojne droge cijeni se na oko  300.000 kuna, dok bi u uličnoj preprodaji ona dostigla i višestruki iznos.

 

.



Stranica