Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2023/prosinac/Međunarodni dan ljudskih prava/Foto 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Najbolje se o ljudskim i dječjim pravima uči kroz stih i pjesmu u druženju s policijom

FOTO: PU zagrebačka
 
Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca svake godine, kao obljetnica potpisivanja Opće deklaracije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima 10. prosinca 1948. godine.
 
Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima najprevođeniji je dokument na svijetu i prvi pravni dokument koji definira slobode i prava ljudi kao vrijednosti koje treba štititi kako bi svakoj osobi bilo omogućeno da svoj život živi slobodno, ravnopravno i s dostojanstvom. Iako nije pravno obvezujuća, zaštita osobnih prava i sloboda navedenih u Deklaraciji zaživjela je kroz brojne nacionalne ustave i domaće pravne okvire.
 
Ljudska prava su univerzalna, nedjeljiva i međuovisna, sva su jednako važna i pripadaju svim ljudima, neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeroispovijesti, političkom ili drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom podrijetlu, imovini, rođenju ili drugom statusu. Obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava podsjeća se na vrijeme u kojem su ljudska prava nastala, slavi postignuti napredak i ističe potreba stalnog ulaganja napora u podizanje svijesti i zalaganje za zaštitu ljudskih prava.
 
Ove godine Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se pod sloganom „Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve“, dok će se sljedeće godine obilježiti 75 godina od potpisivanja Deklaracije. Ususret toj prilici Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava pokrenut će jednogodišnju kampanju kojom će se Deklaracija predstaviti kroz njezinu ostavštinu, važnost i aktivizam.
 
Ravnateljstvo policije i Policijska uprava zagrebačka organizirali su 11. prosinca 2023., za najmlađe polaznike Dječjeg vrtića Malešnica, edukativni dramsko-glazbeni program u izvedbi Dječjeg kazališta Smješko i glazbenog umjetnika Jerka Marića.
 
U interaktivnoj predstavi „Imam prava“, u stihu i kroz pjesme naučili su koja su njihova ljudska i dječja prava, s posebnim naglaskom na pravo na sigurnosti i zdravo odrastanje.
 
A zatim su nastavili učiti o ljudskim pravima u programu „Pravo na sigurnosti djece u životu i u prometu“, gdje su kroz program prometne kulture za najmlađe „Jumicar“, sukladno Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa, posebno učili o pravu na sigurnost s naglaskom na sigurnost djece u prometu i važnost poštivanja prometnih pravila.

Stranica