Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/20200521_093542.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 514 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda,  od  8. do 11. prosinca 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 514 prometnih prekršaja, od čega 46 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 144 prekršaja nepropisne brzine, 36 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 25 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, sedam pod zabranom, 15 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 237 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U nedjelju, 10.  prosinca 2023. godine u 1.20 sati u Dugom Selu na Zagrebačkoj cesti kod kućnog broja 116, policijski službenici su tijekom provođenja nadzora prometa zaustavili 24-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom varaždinskih registarskih oznaka i to pod utjecajem alkohola (2,87 g/kg). Osumnjičeni muškarac je smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te je uhićen i odveden na Općinski sud u Sesvetama koji mu je odredio kaznu zatvora u trajanju od  40 dana. S obzirom na to da je osumnjičeni muškarac recidivist, osobni automobil varaždinskih registarskih oznaka mu je oduzet.
 
U petak, 8.  prosinca 2023. godine u 22.40 sati je 30-godišnjakinja upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Sarajevskom cestom u smjeru istoka. Nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da je vozilom upravljala pod utjecajem alkohola (0,93 g/kg). Osumnjičenoj je oduzeta vozačka dozvola te je isključena iz prometa.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno šest osoba - test negativan.
 
Od 46 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 16 vozača (34,8%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je sedam mladih vozača (15,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Tijekom provođenja akcije, osam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 13 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
U subotu, 10. prosinca 2023. oko 5 sati,  22-godinjak dok je u krvi imao nedozvoljenu koncentraciju alkohola od 1.65 g/kg, upravljao je osobnim automobilom karlovačkih registarskih oznaka, a kretao se Puškarićevom ulicom u smjeru zapada. Dolaskom do kućnog broja  102 naletio je na stup javne rasvjete, koji se nalazi sa sjeverne strane kolnika Puškarićeve ulice. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajnu sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.480 eura te zaštitna mjera zabrane upravljanja „B“ kategorijom u trajanju od 3 mjeseca.

Istog dana, sat vremena ranije, 25-godišnjak za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije te dok je u krvi imao alkohola od 1,43 g/kg, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Drežnik u smjeru juga. Dolaskom do broja 2 Ulice Drežnik IV. odvojak nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju ceste uslijed čega je u zavoju izgubio nadzor nad vozilom te je udario u betonsko postolje s telekomunikacijskim stupom.  U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Vozač je  uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajnu sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.370 eura te zaštitna mjera zabrane upravljanja „B“ kategorijom u trajanju od 4 mjeseca.

Dan ranije, 9. prosinca oko 8.30 sati, 41-godišnjak dok je u krvi imao alkohola od 2,20 g/kg, upravljao je osobnim automobilom koprivničkih registarskih oznaka kolnikom Ulice Vice Vukova u smjeru sjeveroistoka. Dolaskom do stupa javne rasvjete koji se nalazi sjeveroistočno od ulice Vice Vukova naletio je na rubni kamen, prometni znak te ublaživač udara razdjelnika. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. I ovaj nesavjesni vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajnu sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.610 eura te zaštitna mjera zabrane upravljanja „B“ kategorijom u trajanju od 2 mjeseca.
 
 
 
 

Stranica