Osumnjičen za kaznena djela u gospodarskom poslovanju

Slika /PU_ZG/ilustracije/novac - kune.jpg

Kaznenim djelima 23- godišnjak oštetio poduzeće za više od 300.000 kuna

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“ i „Prijevara“ na štetu poduzeća sa sjedištem u Zagrebu.
 
Naime, sumnja se da je 23-godišnjak s namjerom da trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu pribavi znatnu ne pripadajuću materijalnu dobit, a svjestan da će trgovačko društvo samo fiktivno poslovati radi podizanja neutemeljenih novčanih iznosa, zajedno sa zasad nepoznatom osobom, dogovorio da se trgovačko društvo iz Zagreba iskoristi u tu svrhu i to preko direktora i odgovorne osobe, osumnjičenog 23-godišnjaka.
 
Iako su bili svjesni da trgovačko društvo ne obavlja nikakvu poslovnu djelatnost, dogovorili su da posluži za podizanje neosnovano uplaćenih novčanih iznosa, a u koju svrhu je 23-godišnjak opunomoćio odvjetnika iz Križevaca, te ga doveo u zabludu kako bi on neistinito sastavio prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave.
 
Prijedlog za ovrhu, pravno neutemeljen i sastavljen na  temelju neosnovano izdanog računa-otpremnice, u kojem se kao ovrhovoditelj navodi spomenuto trgovačko društvo iz Zagreba, osumnjičeni je u ožujku 2019. godine predao  na ovjeru javnobilježničkom uredu iz Zagreba.
 
Takvim prijedlogom za ovrhu doveo je u zabludu javnobilježnički ured koji je donio Rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, a u kojem je neosnovano naznačeno da se u korist ovrhovoditelja, trgovačkog društva iz Zagreba, uplati iznos od 514.500 kuna i to na teret novčanih sredstava s računa oštećenog trgovačkog društva također sa sjedištem u Zagrebu.
 
Nakon što je Rješenje o ovrsi postalo pravomoćno i ovršno, u travnju 2019. godine, 23-godišnjak je opunomoćio odvjetnika kako bi ga zastupao u postupku koji se vodi pred financijskom ustanovom, doveo ga u zabludu s namjerom da ovjeri neistiniti zahtjev za naplatu, što je on učinio i u svibnju 2019. godine predao zahtjev za naplatu Financijskoj agenciji radi provođenja prisilne naplate u korist trgovačkog društva iz Zagreba.
 
Nadalje, budući da u financijskoj ustanovi nisu posumnjali u vjerodostojnost takvog zahtjeva proveli su prisilnu naplatu u iznosu od 348.790 kuna s računa oštećenog poduzeća iz Zagreba, a u korist drugog poduzeća također iz Zagreba.
 
Materijalna šteta pričinjena ovim djelom iznosi 348.790 kuna.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

FOTO: Ilustracija

Stranica